Преглед на печата

Вестниците съобщават за разпределението на постовете в новата Европейска комисия и за ресора на българския еврокомисар Румяна Желева – международното сътрудничество, кризите и хуманитарната помощ.
„Мъжки пост за Желева“, е заглавието на СТАНДАРТ. „Желева ще решава кризите в Евросъюза, пише МОНИТОР. Според 24 ЧАСА и НОВИНАР, Желева става европейската Емел Етем. ТРУД я нарича „пожарникарката на ЕС“, а СЕГА посвещава коментар, чийто автор е Светослав Терзиев, озаглавен „Брюксел ни пусна комисарско шоу“. Уводната колонка на ДУМА също е за избора на Брюксел и е озаглавена „Синекура“. „Ресорът е съвсем нов и изключително отговорен“, казва новият еврокомисар в интервю за СТАНДАРТ, озаглавено „Най-после България може да се докаже“.
Ето още водещи заглавия в днешните вестници: „Цигарите „Виктори“ поскъпват с лев до 4.40″, пише ТРУД на първата си страница. Темата на броя е за джобните пари на депутатите.
Имотите на властта са тема и на СТАНДАРТ. „Властта като Богат-беден“, „Вече е демоде всичко да се приписва на съпругата“, „Новите министри инвестират в имоти, кабинетът „Станишев“ залагаше на еврото“, са заглавията на изданието по тази тема.
„Неправомерно уволнените ще получават всичките си заплати“, пише СЕГА на първата си страница и допълва: „Бизнесът е твърдо против, но изискването е на Европейската комисия.
Под заглавие „Сито за професия „социално слаб“, МОНИТОР съобщава, че специални критерии ще ограничават достъпа до социално подпомагане на хората, които не искат да се трудят. „Който откаже работа, изпада от подкрепата“, отбелязва изданието.
„Фирма на Стенли строи метрото“ е заглавието на първа страница наДУМА. Под заглавие „До всяка трънка професор“ изданието коментира промените при получаването на научни степени и длъжности.
НОВИНАР съобщава, че, според новия просветен министър Сергей Игнатов, е несериозна идеята за премахването на пълния член в българския език. „Ами да премахнем направо буквите“, гласи цитатът на министъра.
На страницата си „Ателие“ ТРУД представя 28-я Международен панаир на книгата, който се открива на 2 декември в НДК. В него ще участват 125 български и 8 чужди издателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *