Преглед на печата

София с 38 млн. лв. за здраве
в. Телеграф
Малко над 38 млн. лв. са заложени в бюджета за здравеопазване на София през 2010 г.
Това съобщи зам.-кметът на столицата Албена Атанасова. За многопрофилните болници ще бъдат отделени 5,4 млн. лв., уточни тя. Средствата за специализираните акушерогенекологични болници ще са 1,4 млн. лв.
Болниците за долекуване и активно лечение ще получат 2,2 млн. лв. В София няма да се стигне до закриването на болнични заведения, категорична е Албена Атанасова.Според нея Столичната община активно участва в отпускането на средства за болници.
Зам. -кметът обясни, че държавата дава 22 млн. лв. за издръжка, за социални осигуровки и заплати на работещите на здравните заведения. От своя страна, общината отпуска 15 млн. лв. за същите дейности.

Без ток са 33 фирми до „Кремиковци“
в. Труд
Тридесет и три предприятия в района на „Кремиковци“, Яна и Челопечене са с блокирано производство, след като в петък бе спряно подаването на ток от подстанциите на комбината към тях. Сред най-големите потърпевши са феросплавният завод и фирма „Рудодобив и обогатяване“.
Не е спряно захранването с електроенергия само на обществените сгради в района -болницата, затвора, полицията и ключовата подстанция на „Булгартрансгаз“.
В петък е била спряна електроенергията и към още пет от най-големите предприятия в зоната на „Кремиковци“, но късно вечерта подаването е възстановено. Това са „Интер пайп“, „Маримекс“, „Галакси“ и „Кометех“. Петата фирма, останала на тъмно, е „Монтаж комплект инженеринг“. Там са разпуснати близо 300 работници в петък, но захранването е възстановено в края на деня.
Проблемът е с две страни. По закон „Кремиковци“ няма право да препродава електроенергия. В края на миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изпратила препоръка на комбината.
„В нея пише, че трябва да връчим предизвестия на фирмите, които снабдяваме – да се прехвърлят към лицензиран доставчик, иначе ще останат без ток. Това бе направено“, обясни Николай Савов, главният енергетик на „Кремиковци“. Едва след като станат клиенти на ЧЕЗ или НЕК, можем да пуснем тока към тези компании, каза Савов. НЕК обаче обслужва само потребители, които консумират над 2 мегавата месечно.
От друга страна спирането на електроенергията е мярка срещу фирми длъжници в района. „Разпореждането от ДКЕВР е да възстановим тока само на коректните фирми, които са изчистили задълженията заел.енергия към НЕК“, поясни Николай Савов.
За казуса с доставката на ток в Североизточния район на София се знае отдавна. Един от проблемите е, че ЧЕЗ няма подстанции в района, такива има само металургичният комбинат „Кремиковци“.
Още преди време се разбра, че ЧЕЗ трябва да изгради съоръжения или да купи или наеме съществуващите от „Кремиковци“.
В понеделник ДКЕВР събира засегнатите страни за решаване на проблема.

Вземат дълг за парно по домовете
в. 24 часа
Служители на „Топлофикация ВТ“ във Велико Търново обикалят по домовете и предупреждават клиентите си да платят стари сметки за парно. От централата дават 7 дни за погасяване, който просрочи, отива на съд.
„Започнахме да прибираме малки суми, но те са недостатъчни, за да се разплатим с“ Овергаз Север“, каза шефът на парното инж. Милчо Михайлов. Около 200 хил. лв. не стигат за банковата гаранция от 600 хил. лв., за да бъде пуснат отново газът.
Преди дни „Овергаз Север“ прекрати доставките на синьото гориво, тъй като нямало сигурност, че топлоцентралата ще може да предплаща заявеното гориво. От 13 януари тецът работи на мазут.
Централата има да прибира над 1 млн. лв., 700 хил. са борчовете на домакинства.

Децата и закрилата
в. Телеграф
9-месечно бебе получи хематом след побой от свои роднини. След като преминало преглед в болницата, то било изписано за лечение у дома си.
Доста притеснителен е отговорът на въпроса, какво лечение ще получи пеленачето в същата среда, в която се е сдобило с кръвоизлива. В други държави при далеч по-безобиден инцидент властите могат да отнемат детето от родителите му.
Друг е въпросът обаче как при нас се следи за такива случаи. Все пак лекарите не са нито разследващи, нито социални служители и единственото, което могат да направят, ако видят нещо притеснително, е да сигнализират на съответните институции. И ако в развитите държави службите за закрила на детето и училищните психолози постоянно (на моменти чак параноично) бдят за нещо нередно около децата, то у нас много от растящите в опасна среда малчугани въобще не ходят на училище, нито пък подлежат на някакво по-сериозно външно наблюдение. Какво се случва в затворените малцинствени общности, обикновено знаят само техните обитатели.
А най-лошото е. че много от фаталните случаи на домашно насилие е можело да бъдат предотвратени.

Г-да прокурори, кажете за доцентите в Свищов!
в. Труд
Чухте ли? Прали пари на Маргините. Правили далавери с печатни издания. Крали от лихви и от ремонти на общежития. Плагиатствали. Продавали дипломи. Как ви звучи?
Звучи, сякаш говорим за супермафиоти някакви. А то се отнася за университетски преподаватели. За доценти от Свищовската академия. Знаете за нея – тя стана историческа – в смисъл, че името й е забъркано в разни истории, преимуществено прокурорски. Но позволете ни днес да поставим един въпрос, пък бил той и маловажен: Това, което се говори за тия преподаватели, вярно ли е? И още: Ако те са виновни, кога ще бъдат дадени на съда? Ако случайно не са, каква ще е отговорността на тия, които ги клеветят ? Инай-вече: Как се чувстват честните и почтени учени и студенти от Свищов, които в пакет със своя ВУЗ са одумвани като виновни до доказване на противното?
Ние никого не укоряваме. Подсещаме само прокурорите да побързат да си свършат работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *