Преглед на печата

Финансовото министерство се отрича от авторството на огласените вчера непопулярни мерки за „затягане на коланите“ – това съобщават всички днешни вестници, но поставят акцента върху обществената реакция на тези мерки.
„План „сто тояги“ невалиден“ – гласи голямото заглавие на първа страница на СТАНДАРТ. „Синдикат пусна кризисни мерки менте“, пише МОНИТОР. „Писмото, с което ми поиска пари назаем, изобщо не съм го получил“, отбелязва вестник ПАРИ в коментар, озаглавен „Не знам, не чух, не видях“. Според ДНЕВНИК спорните мерки за кризата били част от мозъчна атака, а министерството на финансите ще представи истинския пакет от мерки на социалните партньори в петък. Според 24 ЧАСА икономистът Георги Ангелов „съчинил зловещите мерки“, той, обаче отрича. Под заглавие „Проектът „Антикриза“ – това „да“, това „не“ ТРУД изрежда десет от мерките и за всяка дава мнението на експертите Мартин Димитров, Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Георги Ганев. „Не са икономически тези мерки, а панически“ – това е заглавието на интервюто във вестника с председателя на Стопанската камара Божидар Данев.
„Планът на кабинета разгневи народа – синдикатите зоват за протести, майките излизат на улицата, данъчните също се надигат“, пише ДУМА на първата си страница. „Цветанов на протест срещу Дянков“, военните готови на крайни мерки, Яне окупира финансовото министерство“, отбелязва в същия стил НОВИНАР.
„Чиновниците готвят саботаж заради привилегиите си“, гласи заглавието на първа страница на СЕГА. Вестникът научил, че служители в икономическото министерство замислят масово да излизат в отпуск по болест. Според коментар на СЕГА част от проектомерките срещу кризата са разумни, други са стряскащи, но най-страшна е какофонията на министрите. „Крайно време е Борисов да наложи синхрон в екипа си и да намери кураж за непопулярно рязане на бюджетни разходи и за спешни реформи“, смята авторката Юлиана Бончева.
„Доверието в кабинета дава възможност за непопулярни реформи“ – това е мнението на социолога Васил Тончев, цитирано от вестник КЛАСА.
СТАНДАРТ дава мнението на шефа на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, според която няма начин да изплуваме без рязане на социални придобивки, а стачките ни бутат към гръцкия сценарий.
24 ЧАСА предлага разследване на Слави Ангелов, озаглавено „Маджо – свободният стил на прехода“. Разследващият журналист Христо Христов подхваща в ДНЕВНИК темата за икономическите досиета на прехода. „Крие ги не друг, а подчиненото на Първанов разузнаване“, пише в коментара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *