Преглед на печата

Станишев спасява София от боклука
„Стандарт“:
Премиерът:
Мият, ако Господ прати дъжд
София е най-мръсната столица в Европа и улиците се мият, ако Господ даде дъжд. Дали има криза с боклука, най-добре виждат самите столичани, заяви вчера премиерът Сергей Станишев. Той коментира заканата на кмета Бойко Борисов, че ще даде на съд решението на МС за обявяване на кризисна ситуация с боклука. Кабинетът реши да създаде този щаб, защото проблемът със сметта е перманентен, обясни Станишев. Мръднете малко от центъра и ще видите как кофите преливат, посъветва премиерът.
По-рано вчера Борисов обяви, че на извънредна сесия утре общината ще атакува пред съда решението на кабинета от 9 април за създаването на щаба. Не го приемаме, защото криза с боклука в София няма и това е видно за всички. Решението на правителството е евтин PR на Станишев и ще падне със сигурност в съда, заяви кметът. Според него премиерът се опитвал да отклони общественото внимание от лошото управление и корупцията в страната.
Фирмите, които чистят, имат график да мият улиците, включително и край храмовете. Това пък каза кметът по повод решението на щаба да се изчисти край църквите. „Предложих на шефа на щаба Тодор Модев да обиколим с автобус града и да видим къде има криза. Отказа ми. Разбират, че ние се справихме. Криза имаше преди месец. И си спомняте тогава, като поисках помощ, премиерът каза, че няма работа да говори с кмета. Просто това е последният напън на Станишев, защото след началото на строежа на завод за битовите отпадъци темата боклук отпада от София“, коментира столичният управник.
„Труд“:
Борисов дава кабинета на съд заради боклука
Войната между Столична община и правителството заради боклука в София продължи вчера с пълна сила. Градоначалникът се закани, че ще обжалва още утре решението на кабинета за обявяване на криза. За целта се събира на извънредно заседание и градският парламент.
„Създаването на кризисния щаб е евтин пиар на Станишев, за да отклони общественото внимание от най-скандалната сделка в управлението им. Става дума за сградата на НАП“, каза пред журналисти Борисов. И допълни: „Кризисният щаб е последното усилие на премиера, защото след строежа на завода за битови отпадъци проблемът с боклука ще отпадне“.
Министър-председателят, който вчера бе на посещение в Стара Загора (виж стр. 5), не остана длъжен на кмета. „Кризата циклично се възпроизвежда и това, че от столичната управа хвърлят някакви допълнителни ресурси временно за един-два дни, не решава проблема“, заяви той. Мръсотията , по думите му, била „резултат от некомпетентност и безотговорност“.
Бойкот на вътрешните избори в СДС

„Стандарт“:
Бойкот на вота в СДС
Скандалите в СДС нямат край. Това се вайкаха сини активисти, след като седем организации бойкотираха вътрешните избори в партията. Вчера близо 10 000 от членовете на СДС избираха кандидатите си за евролиста и национален парламент. На вота се явиха и лидерът на СДС Мартин Димитров, който се гласи за водач в Плевен и Пловдив, както и бившият шеф Пламен Юруков. Спокойният вот изведнъж прерасна в напрежение, след като 7-те структури отказаха да гласуват. Мотивите на организациите от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Златарица, Стражица, Павликени и Полски Тръмбеш са, че процедурата е опорочена. От декември насам малката структура на партията в Свищов изведнъж нараснала с 200 души. Драмата обаче е, че те не одобряват участието на СДС в коалиция с Иван Костов. Очакваше се Варна също да обяви бунт, но тамошните сини активисти го потушили, научи „Стандарт“. „Мартин Димитров върна СДС назад към ерата на Костов с тази коалиция“, коментираха в Търново. В столицата пък сините се разцепиха, разказаха за „Стандарт“ от „Раковски“ 134. В синята централа се шушука, че противниците на алианса с Костов ще дадат гласа си напук за Лъчезар Тошев като водач на евролистата. Останалите ще изберат Надежда Михайлова. „Тя е човек на Костов, който дърпа конците на СДС и си назначава хора, както направи с Мартин Димитров“, коментираха сини. „Това са интриги, целящи да отслабят партията. Разбираемо е, че много хора ще се колебаят между личности като Михайлова и Тошев“, заяви Иван Сотиров. В сряда ще са ясни окончателните резултати.
Избори

„Новинар“:
Избираме 31 мажоритарни депутати в тъмна стаичка
31 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 209 с пропорционална партийна листа, реши временната комисия по промените в Закона за избор на народни представители. В сряда комисията отхвърли същото предложение на левицата и бе разпусната с мотива, че няма кворум. Вчера обаче мнозинството се мобилизира и с гласовете на БСП и ДПС предложението бе прието. Предложението на НДСВ за заменянето на тъмната стаичка с гише не беше прието. Избирателите ще гласуват с две бюлетини – една за мажоритарния кандидат и една за пропорционалната листа на партии или коалиции.
Темида

„Труд“:
Атила се договори да лежи 10 месеца
Мирослав Блажев-Атила се споразумя писмено с Районна прокуратура Ловеч да остане зад решетките 10 месеца. 33-годишният мъж от Севлиево отвлече автобус на „Биомет“ с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса на 27 януари. При задържането му бе установено, че е в съзнание, контактен, всестранно добре ориентиран, без тежки разстройства на мислите. Районният съд в Ловеч му наложи мярка за неотклонение – постоянно задържане под стража, въдворяване в местната затворническа психиатрия и да заплати 40 лв. разходи за вещото лице към съда.
Блажев обаче обжалва и състав на Окръжния съд го извади оттам заради нарушени процесуални действия. Делото бе върнато в Районния съд, но той го прати отново в психоотделението на затвора с мотивите, че има опасност да се укрие. На Блажев ще му се приспаднат двата месеца престой в ареста и така ще лежи само още 8 месеца в килията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *