Преглед на печата

24 ЧАСА предлага като водещо заглавие коментара на премиера за оставката на здравния министър: „Тя обяви 20 % доплащане за болници. Аз не знам, ГЕРБ не знае. Да си ходи!“. Вестникът информира, че съпругата на бившия шеф на Пътната агенция Веселин Георгиев, Нина Георгиева, е получила концесия на строителни материали в близост до строящата се магистрала „Тракия“ между Ямбол и нова Загора. Решението е отпреди една година.

СТАНДАРТ допълва темата за оставката на проф. Борисова с информацията, че четирима напират за поста й. „Европа скочи“ е друго заглавие от първа страница на СТАНДАРТ по повод общоевропейските протести в Брюксел вчера. Осем държави са изпратили сто хиляди души там срещу затягането на коланите.

Водещото заглавие на ТРУД – „Скандал за пари в кабинета“. По време на вчерашното заседание на правителството проектобюджетът бил разбит на пух и прах от повечето министри. „Пари няма“ е казал премиерът на министрите, поискали повече пари за догодина. Председателят на парламента Цецка Цачева подкрепя в интервю за ТРУД Бойко Борисов с изречението „ГЕРБ няма право на грешки в здравеопазването“. Тя опровергава слуховете, че ще е следващият председател на Върховния административен съд.

СЕГА е директен с коментара си за оставката на здравния министър с водещо заглавие „Борисов призна пълния крах на здравеопазването“, правителството сменя втори министър за една година, а реформата още не е започнала. Като добавка към този коментар СЕГА помества интервюто на премиера за телевизия „Канал 3“ със заглавие – цитат „Аз толкова мога!“. Интервюто можете да прочетете и в ТРУД.

ПАРИ стига още по-далеч с коментара си за оставката на проф. Анна-Мария Борисова с водещото си заглавие „Търси се нова жертва на здравната реформа“, постът министър на здравеопазването се оказва най-ветровитото място във всички кабинети. Вестникът помества анализ на Централната ни банка, показващ, че по новите жилищни кредити в левове лихвите са намалели и че печалбата от депозитите също намалява.

Няколко централни всекидневника, един от които е НОВИНАР, поместват снимка на кафява мечка, попаднала в мрежа на бракониер. Наложило се природозащитници да я упоят, за да я спасят от капана.

ДНЕВНИК коментира в свой репортаж, че екоминистерството е променило коренно позицията си за отстрела на защитените като вид кафяви мечки. Депутати от земеделската комисия са подкрепили текст, според който не ековедомството, а земеделският министър ще разрешава отстрела на мечки и диви кози.

МОНИТОР е с по-различна от другите днешни издания първа страница, посветена не на оставката на Борисова, а на проверките на транспортното министерство, които целят да сложат край на фалшивите технически прегледи. Всяка проверка на превозно средство ще се записва с камера, ще се отнемат лицензите на автопунктове за фалшиви документи.

ДУМА алармира на първа страница „Кабинетът посегна на „НАТУРА 2000“ и допълва във вътрешните си страници, че еколози ще протестират днес срещу политиката на екоминистреството по отношение на земите със статут на резервати и на защитените територии.

КЛАСА предлага интервю с академик Благовест Сендов, бивш председател на Народното събрание и бивш посланик на България в Япония, според когото Българската академия на науките няма бъдеще, ако в нея няма постоянен приток на млади хора.

РЕПУБЛИКА предлага две интересни интервюта в днешния си брой: с отец Иван, основател на дома в Нови хан, който споделя опасенията си, че „Болни глави ще срутят приюта ми“, и с Явор Колев, началник сектор „Киберпрестъпления“ в ГДБОП, който пък казва, че деца стават жертва на педофили в интернет и че за това няма контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *