Преглед на печата

„Студентка намери и върна 17 хиляди лева“, съобщава ТРУД на първа страница. Студентката по предучилищна педагогика Наталия Дамянова откри забравена чантичка със 17 хиляди лева, ключове и документи и без капка колебание я върна, пише вестникът.
Водеща тема за ТРУД, СЕГА, НОВИНАР, МОНИТОР и ДНЕВНИК са тревожните данни, които класират българските ученици на 46 място от 65 държави по ниво на грамотност.
„Учениците ни грамотни като в Тобаго“, гласи заглавието на ТРУД по темата. В рубриката си „Позиция“, под заглавие „Ех, Тринидад, ех, Тобаго…“ вестникът отбелязва, че нивото на образованост определя и нивото на бедност и че за 10 години реформи пак сме на изхода. „България продължава да е на опашката на класацията по знания на 15-годишните в четенето, математиката и природните науки“, пише СЕГА. „Половината ученици не разбират материала“, отбелязва НОВИНАР и допълва: „Книгите не са интересни за тийнейджерите, предпочитат списанията“. „50% от гимназистите неграмотни, нямат елементарни знания след 8-и клас“, гласи заглавието на първа страница на МОНИТОР. Според ДНЕВНИК резултатите от класацията са опасна оценка за българските ученици.
ДУМА се спира на конкретен случай, който има връзка със споменатата тема: Над 90 на сто от българските чиновници, назначени в различни евроинституции в Брюксел са против откриването на българска секция в едно от четирите европейски училища. На този, както го нарича вестникът „потресаващ скандал“ е посветена и коментарната колонка на първа страница.
Другата тема, която присъства във всички издания, е класацията на вестник ПАРИ на най-богатите българи. „Цоло сложи в джоба Царя“, пише СТАНДАРТ на първа страница и уточнява, че минният инженер и собственик на медни мини Цоло Вутов оглавява класацията на най-заможните българи.
„Бизнесът очаква повече продажби и по-високи инвестиции през 2011 г“, пише вестник КЛАСА на първата си страница. Очакванията на бизнеса за заетостта са тема на днешния брой на вестник ПАРИ. „Бизнесът планира скромен ръст на заетостта през 2011 г., пише изданието.
24 ЧАСА публикува имената на действителните си собственици, като отбелязва, че това е стъпка към изсветляване на медийния пазар в България. „Да се надяваме, че рано или късно всички медии ще обявят действителните си собственици“, отбелязва часовият вестник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *