Преглед на печата

В навечерието на светлите празници вестниците отделят внимание на личности и събития, истински вдъхновяващи през годината. Не е убегнало и заключението на европейските ни партньори, че „България не е готова за влизане в Шенген“. ДНЕВНИК цитира и думите на премиера Борисов, които звучат като обещание, но и като предупреждение – „Ще се оправим до март“.

СЕГА до главата на броя си пише „България опитва да се откачи от Румъния за Шенген“.

КЛАСА с водещата тема, косвено макар, посочва една от причините за мудното българско вървене към Шенген – „Един милиард и 300 милиона лева спасени от ДДС измами за година и половина“, гласи изданието по повод данни, изнесени от директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов след съвместна пресконференция с МВР, финансовото министерство и Агенция „Митници“. „Целта на мерките на институциите са да дисциплинира населението“, е цитиран да казва вътрешният министър Цветан Цветанов.

На фона на цитираните резултати НОВИНАР е подбрал за водещо заглавието „Има криза в управлението“. Тези думи са част от изказването на президента Първанов пред БНТ, където той е изложил възгледите си: „Премиерът на България е слаб, трябва й стопанин, а не шериф.“

Темата на ТРУД е отбелязана дискретно в сиво и гласи – „Челен сблъсък – президент и премиер“. Но двете вътрешни страници за темата са под общото заглавие „Войната на титаните“.

„Всеки втори се прави на Андрешко“, гласи централното заглавие на МОНИТОР. От дописката става ясно, че 30 на сто от българите са готови да работят без договор и предпочитат парите на ръка, вместо по банков път. Междувременно МОНИТОР цитира министъра на земеделието Мирослав Найденов, който е съобщил, че „Над 3 хиляди елхи били отсечени от бракониерите“. Трикът на измамниците бил в кръстачките – те прикривали липсата на печат, който прави стоката законна.

Страната плавно, а СТАНДАРТ рязко влиза в атмосферата на Коледните и Новогодишни празници със заглавие – 100 хиляди прасета на мезета. Въпреки това, в статията е отбелязано, че тази година българите ще ядат по-малко свинско, защото по западен тертип все повече предпочитат пуешкото месо, обяснил министър Найденов.

Не случайно 24 ЧАСА подхожда художествено към темата, като съобщава на централно място – „Пуйката, тая Коледа наша“, като допълнение часовият всекидневник отбелязва, че това се случва за първи път от 20 години.

ДУМА отделя внимание на гражданските протести срещу топлофикационните дружества със заглавие „700 хиляди срещу монополистите“.

Финансовият всекидневник ПАРИ е записал на първата си страница „2010 – една добра година“ и е изброил аргументите си. „Изгубени в мъглата“ е общото заглавие на темата за продължаващите неблагополучия на пътуващите през тези дни. Някои от изданията поместват снимки от нелепата верижна катастрофа по пътя за летището, погрешно акцентирайки, че е станала заради гъстата мъгла. „Не, станала е заради един безотговорен, самозабравил се тип“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *