Преглед на печата

„Миков на купон в деня на трагедията“, акцентира „Труд“. Шефът на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов празнувал 50-годишен юбилей в навечерието на националния траур. Вътрешният министър Михаил Миков е бил сред гостите в четвъртък вечерта. Това е станало само няколко часа след трагедията край Ямбол и малко след като правителството обяви за траурен следващия ден. Фактът е многозначителен, понеже в събота министърът поиска оставката на своя заместник Румен Андреев за това, че е присъствал на друго подобно тържество. Пред вестника Миков е потвърдил, че е бил на празненството, като е уточнил, че само е минал да поздрави юбиляра с букет и си тръгнал.
„МВР празнува като Коза Ностра“, сравнението е на лидера на РЗС Яне Янев. В „Стандарт“ той разказва, че честването на 50-годишнината на Румен Андреев е приличало на сбирка на група тип Коза Ностра. Хора, които самодоволно са захапали скъпи пури, отпиват маркови уискита в тузарска обстановка със свещи. И това със заплатите на служители от МВР! В интервюто Яне Янев заявява: „Всички митове, които витаят около РЗС, ще бъдат развенчани след вота, когато се направи реален разрез на структурата на избирателите. Симпатизантите ни имат изключителен интелектуален потенциал.“ Той е категоричен, че ако изпълнителната власт е в техни ръце, полицията ще работи по европейски, а ако определени прокурори и съдии се опитат да бламират борбата на държавата срещу корупцията, организираната престъпност и източването на пари, ще има задържани магистрати.
„Защо се тресе МВР“, коментира „Труд“. Посочва се, че Румен Андреев си отива не заради провала на ресорното му дознание. Не че разкриваемостта на престъпленията се е сринала с 14%. Не че едва по 0,08 от разследванията се образуват дела, т.е. другите са провалени. Не че съдиите пускат 80% от задържаните, понеже срещу тях не са събрани доказателства. Миков обеща да накаже още свои подчинени. Но те ще си изпатят не за несвършена работа, а единствено защото лидерът на РЗС Яне Янев каза, че да се ядат пържоли в траурния ден е безобразие.
„Махам всички, които тия дни бързо назначиха“, заканва се в интервю за „24 часа“ Бойко Борисов, кмет на столицата и лидер на ГЕРБ. Поводът е, че бяха сменени важни постове в държавата месеци преди да им изтече мандатът. Обяснението на Борисов: „За да могат да си подредят окопите и опозицията срещу нас. Това са най-важните постове и ги слагат с по 5 г. мандат. Всичко, което последния месец е назначено по тази бърза процедура, да знае отсега, че ще бъде преразгледано. И да не се опитват да говорят за чистки и за реваншизъм.“
„Доган се отказал от пенсиониране“, пише „Труд“. „На мен ми е време да се пенсионирам и мислех за това, но след Рибново се отказах. Правата на човека са твърде важни и не са за търгуване, затова на някои хора не препоръчвам да мислят в тази посока.“ Тези думи на лидера на ДПС Ахмед Доган възпламениха митинга в Гоце Делчев, проведен в събота вечерта. Агитката от село Рибново скандираше имената на кмета си Ахмед Башев и на лидера Доган. Башев се превърна в герой за своите, след като през март водачът на РЗС Яне Янев го обвини, че поддържа радикалния ислям. Кметът бе задържан от ДАНС при зрелищна акция и по-късно бе освободен. За Доган Гоце Делчев бе последният град от 15-дневната му обиколка из страната.
„Европейските избори са по-важни от националните“, е позицията на Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи. В интервю за „Монитор“ той обяснява: „Европейските избори са по-важни от националните, не само заради политическия календар на България или заради факта, че те ще са определящи за парламентарния вот. А защото на българските граждани в общи линии са им ясни механизмите на националната политика. Лостовете на европейската политика са доста неясни за българите, а те са още по-мощни от националните. Така че начинът, по който се отнасяме и защитаваме интереса си в ЕС, е изключително важен. На практика всеки един български гражданин гласува за себе си, ако отиде и даде вота си на евроизборите.“
„Европа трябва да се грижи за човека, не само за бизнеса“, е позицията на Кристиан Вигенин, кандидат за евродепутат в листата на „Коалиция за България“. За „Дума“ той казва, че ЕС трябва да се превърне в социален съюз, който поставя акцент върху хората, отделния човек, а не върху политика, ориентирана към това ЕС да бъде удобно политическо пространство, предназначено основно за развитието на едрия бизнес. Всеки гражданин на ЕС, каквито сме и българите, трябва да има шанс за добро образование, качествено здравеопазване и работа, без значение дали живее в Лондон или в малка българска община.
„Не ни трябват евродепутати послушковци“, казва в интервю за „Телеграф“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той е категоричен, че изпращаме евродепутати не да се съобразяват с решенията на един или друг европейски лобист или чиновник, а да отстояват националния интерес. България също трябва да използва механизмите на Европарламента, за да прокара своите интереси. Нима ние не можеме да налагаме вето на едно или друго решение? Докога ще се държим като някакви слуги в голямата политика, пита Каракачанов.
„Винаги се бия честно, в политиката съм войник“, заявява пред „Труд“ Надежда Михайлова, водач на листата на „Синята коалиция“. Срещу нея в ролята на журналист е Емил Кошлуков, оглавяващ листата на ЛИДЕР и „Новото време“. По думите й това, че ЕНП вижда в ГЕРБ основна сила на десницата, не подменя факта, че СДС е традиционен партньор на ЕНП. И пояснява: „Те очакват, че традиционната десница и новата в лицето на ГЕРБ, която в момента води според социологическите проучвания, ще съставят дясно правителство след изборите. Логично е да се дава подкрепа в момента за тези, които водят, но всички знаем, че без традиционната десница стабилно дясно управление няма да е възможно. И ако традиционната десница не се представи убедително, това ще изправи ГЕРБ пред сериозни предизвикателства.“
„Дилов-син иска синя подкрепа“, съобщава „Труд“. Любен Дилов-син, водач на листата на Движение „Напред“ за Европарламента, разпространи вчера „синьо писмо“. С него той поиска подкрепа от всички, с които има общи спомени от 1990 и 1997 г. „Нашите партийни свещи не са много, а само четири – ЗНС, ЕНП, ВМРО и „Гергьовден“, но след 7 юни към тях ще се добавят още – сигурни сме, защото ние не разпиляваме, а събираме, не сочим никого с пръст, не казваме кой е „автентичен десен“, не се изтъкваме, за да отречем другите“, пише Дилов. И припомня, че пътят на десните досега е осеян с имената на обидени, отлюспени, огорчени и заклеймени.
„На изборите цената на един глас ще е между 100 и 500 лева“, твърди изследователят на явлението „търговия с вот“ доц. Георги Манолов. В интервю за „Сега“ той прогнозира, че на тези избори търговията с гласове ще бъде много добре маскирана и трудно уловима. Този път, поради огромния обществен натиск и значимостта на изборите, няма да видим директно купуване на гласове, особено сред ромите. Ще има едни полулегални, модифицирани начини на търговия. Например: Сегашните изменения в закона за политическите партии забраняват финансирането им от частни фирми. Но ако една фирма иска да спонсорира някоя партия, може да реши в навечерието на изборите да раздаде на своите служители премии на обща стойност 100 000 лева. След като им се
удържат парите за данъци и получат своето, работниците даряват остатъка от тези суми на партията. Ето го законният механизъм за търговия с гласове, посочва Георги Манолов.
„Бюлетини със златна нишка“, пише „Стандарт“. Злато за бюлетина. Това е най-новата мода в купуването на гласове, е показала проверка на вестника. Ромите в Шумен от седмица отново ходат накичени с ланци. Те масово откупуват бижута от заложните къщи и не крият, че парите за тях са получени срещу твърди обещания за вот на изборите в неделя. Грам злато върви около 50 лева, колкото е цената за един глас.
„ГЕРБ води баби на море“, научаваме от „Монитор“. Водачът на листата на ГЕРБ за национален парламент за София-област Емил Димитров организира пенсионерски екскурзии до морето. Автобуси с етрополски пенсионери „акостират“ в Слънчев бряг, където възрастните хора се радват на тридневно пролетно море в четиризвезден хотел. Екскурзиите се поемат изцяло от фирмата „Елеонора транс“ ООД. Кандидат-депутатът от местната структура на ГЕРБ е собственик на транспортната фирма. „Хората сами поискаха да ги заведа на курорт“, е лаконичното обяснение на Емил Димитров.
„Асеновградчани обсадиха полското посолство“, отбелязва „Труд“. 200 души се събраха на протест пред полското посолство в София в защита на асеновградчанина Тодор Василев. „Искам да бъде прекратено изпълненито на съдебното решение“, каза той пред полската мисия. И призова за нов прозрачен и европейски процес, с което да бъде позволено на детето му да се върне в България. Семейната драма се разигра на 28 май в Асеновград. Майката Барбара с полско гражданство се опита за отведе двете си деца Николета и Павел. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой и в крайна сметка момченцето успя да избяга, но момиченцето вече е в Полша. Протестиращите вчера поискаха оставката на правосъдния министър Миглена Тачева, която определи поведението на Тодор Василев като „международно отвличане на деца“.
„Лихвите по потребителските заеми отбелязаха нов рекорд“, информира „Сега“. Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити в левове продължава да нараства и по данни на БНБ за април вече гонят рекордните 13%. Само през април средната лихва по тези заеми се е качила от 12,27% до 12,92%, след като през изминалите 6 месеца имаше задържане и дори лек спад през февруари. Ако се сметнат таксите и комисионните, положението става още по-драматично. Само през април годишният процент на разходите на новоотпуснати потребителски заеми в левове се е вдигнал с 0,60% и вече е средно 14,02%, сочи статистиката на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *