Преглед на печата

 
 
 

 

 

Снимка на Цветана Пиронкова краси челните страници на всички издания. Поводът е победата, класирала за първи път българска тенисистка на полуфинал на турнира „Уимбълдън“. Пиронкова „пише история“, отбелязва 24 часа. В същия дух са и материалите в другите вестници.
Заради гласените за днес протести на пациенти и лекари, Труд пита как в болниците изтичат милиони и отговаря – чрез трупане на задължения заради лош мениджмънт; чрез нередовни плащания от Здравната каса; чрез масово прахосване на материална база и човешки ресурс.
Някои от болниците за инвазивна кардиология прекаляват с грижата за пациента и така товарят бюджета на Здравната каса, пише Сега, като се позовава на агенция „Медицински одит“. Посочват се конкретно лечебни заведения в Ямбол, Сандански и Русе. Според зам-здравния министър Иван Миланов причините са високите цени, предлагани от Здравната каса, и стандартите, позволяващи инвазивни кардиометоди, „без това да е изцяло необходимо“. „Точат касата с байпас“, е мнението на Стандарат по повод одита. В същото време единствената икономия, която болниците могат да направят, за да компенсират разходите за лечение, са от заплатите на докторите, твърди председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов, цитиран от Монитор.
При цените от юли отоплението с ток ще бъде по-евтино, отколкото с парно, твърдят експерти пред 24 часа. С около сто лева месечно, ако живеете в двустаен апартамент в София, допълва Стандарт. „Юруш на климатиците“, зове изданието.
„Скокът на газа е пълна мъгла“, коментира пред 24 часа Константин Стаменов, председател на управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Половината от увеличението на цената, което влиза в сила от утре, се дължи на тайните анекси в договорите на „Булгаргаз“. Сигурно е и новото поскъпване на тока, защото по този начин се компенсират топлофикациите, твърди Стаменов.
Нужна е правителствена програма за поетапно ремонтиране на язовирите, които са далеч по-опасни от Дунав при наводнения, заявява генералният директор на „Напоителни системи“ Тодор Емилов пред Труд. По думите му, реализацията на програмата ще струва до 300 млн лв.
Кандидат-студентите трябва да са подготвени за неочаквани обрати между първо и второ класиране за Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Слабаците“ могат да изместят „отличниците“ заради изискването да се подава писмена молба за запазване на място по първо желание, пише Монитор.
„Уж безплатното“ висше образование достига платеното с новите законодателни промени, анализирани от Стандарт. На практика разликата между двете ще е само 20 на сто. Антикризисната мярка „платено висше образование“ ще реши проблемите само на УНСС и четирите медицински университета, за които има наплив, твърди изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *