Преглед на печата

 
 
 

 

 

„И лекарите започват стачка от септември“ е водещото заглавие за вестник Сега. Изданието цитира думите на председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, че, ако Здравната каса не отмени фиксираните бюджети, от началото на следващия месец ще започнат ефективни протестни действия на медицинските работници.
Здравеопазването се сдоби с нов протест вместо с реформа, коментира темата и вестник Пари. Драмата ще бъде най-вече за лекарите, които ще получават от 40 до 50% по-ниски заплати до края на годината, както и за пациентите, на които ще се обръща внимание, само ако попадат в графата „спешен случай“.
От Българския лекарски съюз очакват подкрепата на пациентите, защото именно те са най-потърпевши от създалата се ситуация, посочва Дума.
За да се спасят от дима в Москва у нас на талази пристигат руснаци, които искат да купят имот на морето, отбелязва Стандарт. Бизнесмени, бързащи да се снабдят с дом в курортите ни, всявали хаос на пазара на имоти, като искали сделка на мига.
Пожарите в Москва „подпалиха“ и пазара на ваканционните имоти у нас, пише Класа. През последните седмици брокерите по морето не можели да се справят с големия брой огледи.
Хората, които наемат имот поне за година, вече ще имат право да развалят договора с хазяите, без да плащат неустойки, в първите 14 дни от сключването му. Това пише 24 часа, като цитира поправки в Закона за защита на потребителите, пуснати от икономическото министерство за обществено обсъждане. Според поправките потребителят не е длъжен да поеме плащането на никакви сметки и задължения, които не са изрично посочени в договора.
Бизнесът е започнал да губи интерес към „Конкурентоспособност“ – основната европрограма за финансиране на проекти на частния сектор, алармира Дневник. Двойно са намелели кандидатите за модернизация на малки и средни предприятия. Мярката за създаване на технологични паркове, вероятно ще бъде закрита, като по нея няма нито едно предложение, посочва изданието.
За неплатени в срок данъци и осигуровки данъчните вече налагат запор върху банкови сметки по интернет, съобщиха от Националната агенция по приходите, пише Република. Досега подобен запор отнемаше седмици, но вече само за една минута бирниците могат да блокират достъпа до авоарите на длъжниците, е заявил за вестника говорителят на агенцията Росен Бъчваров.
Първата видеоконферентна система за разпит на свидетели затворници и експерти в съда ще заработи в страната ни от декември, пише Новинар. Така, дори вещото лице да е заето, мегаделата няма да се отлагат.
Над 200 мюсюлмани посрещнаха с юмруци вместо с молитва свещения за мюсюлманите месец Рамазан, отбелязва Труд. Във вторник Джумая джамия в Пловдив се превърна в арена на саморазправа между последователите на двата „мюсюлмански синода“ – на Недим Генджев и на Мустафа Хаджи. Пред Дарик радио шефът на джамийското настоятелство Ашим Хасан е обявил, че при атаката на храма сред хората на Мустафа Хаджи били и трима пияни депутати от ДПС, от които той разпознал само Тунджай Наимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *