Преглед на печата

Темите, коитопривличат вниманието на днешния столичен печат, са съставът на следващото правителство, задачите пред него и поведението на политици заради резултатите на 5-ти юли.

„Класа“ публикува интервю с комисар Мариан Фишер Бойл, комисар по земеделието и селските райони. „Последните одиторски отчети на програмата САПАРД показаха, че важни части от плана за действие са били само частично изпълнени. Искаме да видим и доказателства за следващи действия в случаите на нередности, за които е била уведомена прокуратурата“, заявява комисар Боел. В интервюто си тя съобщава, че още няма решение на казуса с блокираните финансови средства по програма САПАРД.

„Дневник“ посвещава първата си страница на намерението на бъдещия премиер Бойко Борисов. За заглавие на репортажа са посочени думите му „Бърз кабинет и съкращения на висши чиновници“. Преговорите за дясно центристка коалиция все още не са започнали – уточнява всекидневникът. Публикувана е и снимка на Симеон Дянков като следващ финансов министър“.

Успоредно с това „Дневник“ откроява желанията на бизнеса към следващото правителство – запазване на финансовата и макроикономическа стабилност, актуализация на бюджета, бързо налагане на необходимите реформи, споразумения с МВФ и Световната банка, присъединяване към еврозоната, понижаване на осигурителната тежест, адекватна рамка за възстановяване на ДДС.

Темата в „Сега“ е озаглавена: „Новият кабинет ще намалява рязко разходи и чиновници“. Към новината, че икономистът от Световната банка Симеон Дянков ще бъде номиниран за финансов министър, всекидневникът добавя, че Меглена Кунева няма да бъде предложена за еврокомисар.

„Труд“ и „Дума“ излизат с еднакви заглавия, заимствани от изказване на Бойко Борисов: „Кабинетът е готов“. „Дума“ допълва – „Бъдещият премиер закрива две министерства“.
„24 часа“ отбелязва: „Министрите на Бойко Борисов – само дебютанти“.

Часовият всекидневник публикува като пъстра мозайка пълен списък с имената на новите депутати и факти за бизнес и семейни връзки. Поместено е и интервюто с кюстендилеца Валентин Микев, преборил скандалния дупничанин Галев.

„24 часа“ е дал трибуна и на Добромир Гущеров, който пък се е обърнал към лидерите на БСП с призива: „Постъпете като Симеон“. Вестникът пише и за Симеон под заглавие: „Царят хвърли оставка“.

„Властта си замита следите“ е водещото заглавие на „Стандарт“. „Страх от ревизии тресе стария кабинет, допълва всекидневникът и също прави предположения за разпределението на местата в бъдещото правителство.

„Стандарт“ предупреждава за фалшиви катаджии, плъзнали по пътищата, и съветва: „Не бързайте да показвате личните си документи, ако ви спре полицай“.

„Новинар“ е съсредоточил вниманието си върху арестуването на заместник-министъра по извънредните ситуации Александър Филипов за търговия с гласове.

„Монитор“ публикува интервю с професор Михаил Константинов озаглавено: „Избори се печелят с мозък, а не се купуватс пари и дребни хитрости“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *