Преговорите за Брекзит клонят към лятна ваканция

Преговорите между Европейския съюз и Великобритания за съвместната политика след Брекзита като че ли изпадат в лятна летария. Според наблюдатели на процеса основната причина за зациклянето на преговорите били вътрешнополитическите проблеми, пред които са изправени британското правителство и премиерът Тереза Мей. От кабинета й упорито повтарят, че „винаги са били наясно, че Брекзит е предизвикателство“. С претенции за сведения от кухнята са и някои писания в британските медии. Няма шанс за постигането на сделка за Брекзит между ЕС и Лондон през октомври, твърди британският в. „Индипендънт“, като цитира еврократи, добре запознати с хода на преговорите.

Разговорите между представителите на Брюксел и Лондон били в пълен застой, което означава, че осигуряването на споразумения по основните нерешени въпроси в следващите три месеца е в сферата на фантастиката. „Няма надежда за октомври. Не знаем какво точно иска Лондон. Как е възможно подобно нещо?“, недоумява член на преговорния екип от страна на ЕС. Друг източник, близък до ЕК, споделя пред в. „Индипендънт“, че „сега гледаме на декември като по-вероятна възможност за постигане на споразумение“.

Главната причина за блокирането на преговорите били вътрешнополитическите проблеми, пред които са изправени британското правителство и премиерът Тереза Мей. От кабинета й казват само, че „винаги са били наясно, че Брекзит е предизвикателство“.

Британският министър на околната среда Майкъл Гоув е скъсал правителствен доклад, в който се споменават варианти за евентуално митническо споразумение с ЕС след Брекзит, пише „Гардиън“. В пристъп на гняв Гоув скъсал доклада, тъй като съображенията му относно предложенията са били омаловажени. Вестник „Сън“ пише, че министърът е бил толкова разгневен, че скъсал доклада по време на среща миналата сряда.

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *