Представиха радикален план за реформи в US финансовия контрол

Администрацията на Буш представи официално най-радикалния план за реформи във финансовия контрол от времето на Великата депресия, предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес.

Планът ще промени регулациите в бизнес сектора, в който участват от най-големите американски банки и инвестиционни фондове до местния застрахователен агент и брокер на недвижими имоти.

Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън представи документа от 218 страници, като обяви, че силната финансова система е важна не само за Уолстрийт, но и за работещите американци, отбелязва АП.

По-рано бе разпространена информация за основните моменти от плана:

– Разширяване на ролята на Работната група за финансовите пазари към президентството и включване в нейната компетентност на целия финансов сектор, а не само на финансовите пазари.

– Създаване на Федерална комисия за обезпечаване на ипотечните кредити, която да разработи всеобщи, минимални стандарти за даване на лиценз на участниците на ипотечните пазари.

– Закриване на Службата за надзор на спестяванията, управляваща спестовните институции, и прехвърляне на нейните функции към Службата за валутен надзор, която регулира банките.

– Сливане на функциите на Комисията за търговия със стокови фючърси и на Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси (ФКЦКФБ) за създаване на обща агенция, която да извършва обединен контрол върху фючърсите и ценните книжа.

– Създаване на Национална застрахователна служба в рамките на Министерството на финансите на САЩ, която да регулира дейността на някои участници в застрахователната индустрия.

– Създаване в дългосрочен план на три основни регулаторни служби: Управлението за федерален резерв (УФР) като „регулатор за стабилността на пазарите“; „контролен финансов регулатор“, който ще поеме функциите на пет отделни банкови регулатора“; и „регулатор на бизнеса и защитата на потребителите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *