Предупреждение: Задава се нова Берлинска стена

Външните министри на Германия, Латвия, Литва и Естония предупреждават в общо становище: “Две десетилетия след падането на Берлинската стена нов разрив заплашва да раздели нашия континент, този път на север и юг”. То беше разпространено в столицата на Литва Вилнюс.
Тази позиция беше подкрепена от финландския министър по европейските въпроси Александър Стъб: “Европа беше разделена близо 50 години на Западна и Източна и е безсмислено днес да я делим на север и юг. Не искаме нова Берлинска стена”.
Проблемната страна е Гърция. На нея й трябва още време, за да се справи с финансовите си проблеми, като в същото време не спира да иска помощ от ЕС. Основното притеснение е, че гръцките проблеми могат да се прехвърлят върху Италия и Испания и тогава еврозоната ще се раздели на две, съобщава АФП. Ще има силно северно евро и по-слабо, което би помогнало на южните страни да оправят икономиките си.
Германския и балтийските министри, обаче, се страхуват, че проблемът не е само икономически. “Основата на нашата общност е доверието между съседите и доверието в Европа – нашия общ проект. Сътрудничеството в Европа не е нещо, което можем да приемем за даденост, и дълговата криза ни го напомня. Вече имаме сериозна криза на убеждаването и доверието”, казват те.

Финанси

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *