Президентите Путин и Ердоган предвиждат създаването на съвместен инвестиционен фонд

Президентите на Русия и Турция –  Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са се договорили на срещата на Г-20 в източния китайски град Ханчжоу за създаването на общ инвестиционен фонд.

Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на форума в Ханчжоу, където лидерите на Г-20 обсъждат проблемите на глобалната икономика и финансите. Темата на разговорите е зададена от китайските домакини, които са се аргументирали с обстоятелството, че дълго време след глобалната финансовата криза, тръгнала от САЩ и след това по правилата на доминото предизвикала истинско банково „цунами“ в останалите части на света, нещата в икономиката не вървят напред с необходимото темпо.
„Приключваме работата по формирането на руско-турски инвестиционен фонд“, е заявил руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев. Той добавил, че Русия и Турция са се приближили към сключване на споразумение за зона за свободна търговия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Русия и Турция са започнали да обсъждат конкретни детайли от строителството на газопровода „Турски поток“, дори и  мястото, където ще бъде разположена тръбата на крайбрежието. Според руския министър Турция е изпълнила всички свои обещания, отнасящи се до АЕЦ „Аккую“ и съществува голяма увереност, че първият блок на атомната електроцентрала ще бъде въведен в действие според предвидените в договорите срокове. Очаква се до края на 2016-та Русия и Турция да подпишат и средносрочна програма за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *