През септеври ще се решава за търга за АЕЦ в Турция

Решение във връзка с търга за изграждането на АЕЦ в Турция трябва да бъде взето не по-късно от втората седмица на септември, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Консорциум начело с руската държавна фирма Атомстройекспорт е единственият кандидат за строежа на АЕЦ с мощност 4 800 мегавата в Аккую в окръг Мерсин, на средиземноморското крайбрежие. Търгът за строеж бе обявен миналата година. Оттогава се водят преговори с консорциума за цената на електричеството, което ще се произвежда.
Според Йълдъз предложената от консорциума цена за електричеството както и преди се смята за висока. Турция твърди, че стойността на киловат час електроенергия, която ще купува Турция е завишена в сравнение със световните цени, които са между 5 и 7 американски цента.
Турският министър на енергетиката подчерта, че строителството на АЕЦ е задължително условие за Турция, но на приемливи цени. Турция не трябва да остава без атомна енергетика, посочи Йълдъз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *