Признаха Съюза за стопанска инициатива за представителна организация

Пет работодателски организации са признати за представителни на национално равнище, имат право за учаситие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът за стопанска инициатива.
Новият член при работодателските организации, които заседават в НСТС, е Съюзът за стопанска инициатива. В момента той се ръководи от бившия земеделски министър Мирослав Найденов, а предишен негов председател бе Алексей Петров.
Конфедерацията на независимите синдикати в България и КТ „Подкрепа“ бяха признати за национално представителни организации на работниците и служителите.
Съгласно Кодекса на труда, организациите на работниците и служителите и на работодателите се признават по тяхно искане за представителни на национално равнище от Министерския съвет за 4-годишен срок.
Всичките седем организации са представили документи, с които са отговорили на законовите изискванията за получаване на национална представителност.
Българският съюз на частните предприемачи „Възраждане“ не беше признат за представителна организация на работодателите на национално равнище. В случая не е изпълнено изискването по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда – да има най-малко 1500 членове и общо не по-малко от 50 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всички членове на работодателската организация.
Българският съюз на частните предприемачи „Възраждане“ е създаден през 1993 г. от Валентин Моллов. В него тогава влизаха всички големи индустриалци и банкери. В момента той се управлява от предприемача Виктор Серов.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *