Призовете „Сграда на годината“ бяха връчени за 11-ти път

В продължение на две седмици – от 1 декември до 12 декември 2012 година всеки желаещ може да даде своя глас за най-забележителната според него сграда в сайта на конкурса.
Някои от по-важните отличени проекти:
Разположената в София „Арт Грийн“сграда спечели в категорията „Жилищни сгради“ благодарение на завършената градоустройствена концепция, осигуряваща не само жилища, а и обществени пространства и зелени площи на една от най-оживените софийски улици.
В категория „Обществени сгради с бизнес предназначение“ победител е Офис сграда 2 от София еърпорт център. Проектът се състои от 180 000 квадратни метра (1.8 милиона квадратни фута) офиси Клас A и 28 000 квадратни метра (300 000 квадратни фута) съо­ръ­же­ния за логистика и складове, които са 100 процента отдадени под наем. София еърпорт център е първата в България сграда с търговско предназначение, сертифицирана по системата за екологично строителство LEED.
Победител в категория „Корпоративни и административни сгради“ е сградата на централното управление на „Алфа Банк“ в София. Сградата отговаря на всички изисквания на офисна сграда клас „А”, както като специфични нормативи за помещенията, така и по отношение на инфраструктурната осигуреност. В тази категория беше връчена и специална награда за сградата на Централното управление на банка ДСК за реставрация и адаптация на архитектурен паметник на културата за съвременни функции.
Мол „Галерия Бургас“ беше отличена в категорията „Търговски сгради“. Проектът се състои от над 100 магазина с различна големина, хипермаркет, кинокомплекс с 10 кино зали, зона за развлечения, фитнес, заведения за бързо хранене и ресторанти. Подземен и наземен паркинг с 1,150 парко места и зелена покривна тераса. Разгърнатата застроена площ на проекта е 87,793 кв.м.
В категория „Производствени сгради“ призът беше спечелен от  фабриката за сладкарски изделия „Престиж“. Новото производство се намира в югозападната част на промишлената зона на гр. Велико Търново.  Заводската площадка е с площ от 44000 кв.м.
За първи път тази година беше връчено отличие в категорията „Градска среда“. Две награди за принос в развитието на градската среда бяха връчени на:12-те метростанции от втория лъч на метрото, който свързва НДК и жк „Надежда“, и на реконструкцията на Южния парк.
В категорията „Хотели и ваканционни селища“ победител е вилно селище „Геша Вю“. То се намира в дряновското село Геша. Селището е изградено върху площ от 67 000 кв. м. и се състои от 75 еднофамилни жилища и комплексна сграда с хотелска и търговска част с обща разгъната площ от близо 19 000 кв.м.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *