Приключи съвместен проект между ГД “Гранична полиция” и Федералната полиция на Германия

Успешно приключи работата по туининг проекта „Подобряване на капацитета на българската гранична полиция за пълно прилагане на Шенгенското законодателство“, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Партньор на Главна дирекция “Гранична полиция” при изпълнението на проекта е Федералната полиция на ФР Германия. 800 000 евро по този проект са усвоени за институционалното укрепване на българската гранична полиция в процеса на подготовка за прилагането на Шенгенското законодателство. В резултат на проекта беше въведена модерна система за управление в ГДГП, основана на принципите на прозрачност, съвместно вземане на решения, делегиране на правомощия и отговорност към по-ниските ръководни нива и оперативна самостоятелност при вземане на решенията. Разработени бяха концепция за въздушно наблюдение на външните граници на ЕС, за които България отговаря и концепция за анализ на риска и компенсиращи мерки. Формулирани бяха правила за провеждане на трансгранично преследване и правила за формиране на съвместни екипи със съседни гранични служби като част от мерките, които България трябва да реализира в областта на гранично-полицейското сътрудничество. Конкретен резултат от ползотворната работа и взаимодействие с германските експерти е разработеният Практически наръчник за гранични служители с цел прилагането на изискванията на Шенгенския граничен кодекс. Със служителите на ГДГП бяха проведени поредица от квалификационни семинари, насочени към практическото прилагане на кодекса.
С този проект приключва десетгодишното партньорство по предприсъединителната програма ФАР, осъществявано в рамките на туининг проекти между Главна дирекция “Гранична полиция” и Федералната полиция на Германия. Съвместно са реализирани общо 8 проекта, насочени към институционалното укрепване на българската гранична полиция.
Във връзка с финализирането на съвместната дейност, в България пребивава делегация от Федералната полиция на Германия, ръководена от г-н Юрген Бишоф – президент на Федерална полицейска дирекция Санкт Аугустин и ръководител на всички туининг проекти между двете партньорски служби. По повод на официалното приключване на съвместните проекти по програма ФАР, утре, 15 октомври, от 11 часа в заседателната зала на МВР ще има пресконференция. Участие в нея ще вземат министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, ръководителят на партньорския проект Юрген Бишоф, директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” комисар Захарин Пенов, ръководителят на проекта от българска страна Иван Шаренков – директор на Дирекция „Международни проекти”, постоянният съветник по проекта Петер Бер, ръководни служители от Федералната полиция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *