Природният газ ще поскъпне рекордно от 1 октомври

Работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране предлага природният газ да поскъпне с 13.89% от 1 октомври. За разлика от досегашната практика този път анализите на експертите са потвърдили искането на „Булгаргаз“ за увеличаване на цената, което бе внесено на 10 септември.Природният газ ще поскъпне рекордно от 1 октомври.

Резултат с изображение за природен газ цена

Така на предстоящото на 25 септември открито заседание на регулатора не се очертават спорове с газовия доставчик, а за потребителите ще последва най-големият скок на цената на природния газ от 1 април 2017 г. насам.

Това увеличение неминуемо ще повлече след себе си и цените на парното и топлата вода. „Комисията има много повече инструменти за въздействие върху цената на електрическата енергия, но не и на природния газ. А оттам и на топлинната енергия, която се определя въз основа на цената на природния газ“, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Поредно, но не и последно поскъпване

За четвъртото тримесечие на годината за 1000 куб. м природен газ цената ще бъде 456.65 лв., но без в нея да са включени тарифите за достъп, пренос, акциз и ДДС. „Увеличението се налага заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за 3-ото тримесечие на 2018 г., която е по-ниска от разходите за доставка“, обясниха преди време от газовия доставчик, а сега това се потвърждава и от регулатора, информира в.Капитал.

Това ще бъде четвъртото поредно увеличение на цената на природния газ от началото на годината, когато 1000 куб. м струваха 342.22 лв. При всички случаи обаче няма да е последното, тъй като при определяне на цената КЕВР прилага изцяло съществуващата методика, описана в действащия договор между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“. Формулата отчита движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, както и промените в курса на щатския долар. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик „Булгаргаз“ отговаря на изискванията на Наредба №2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *