Проверки по морето за измамни антикризисни реклами

Комисията за защита на потребителите проверяваза подвеждаща реклама хотели и заведения по Черноморието.
Търси се несъответствие между обявени намаления и действително предлаганите услуги. Очакванията са в края на сезона измамите с подвеждащи реклами да зачестят, предаде БНТ.
Проверка на КЗП във Варна в събота не откри драстични нарушения. “ В първия хотел открихме един пропуск – в приемния блок на място до рецепцията не можахме да установим място, приспособено като плот с височина до 80 см, което трябва да бъде за обслужване на хора с увреждания“, каза Мелин Алиев от регионалната дирекция на КЗП. Такова място има, но оказа се, че то е заето от чейндж бюро. „В момента, поради липса на такъв посетител, временно това място е заето от обслужващата чейндж бюро. За мен не е нарушение, а просто решение според конюнктурата и гостите, които в момента пребивават в хотела“, коментира Радостина Попова – мениджър на хотела.
До КЗП достигат информации за много по-тежки случаи. Хора подведени от реклама за ниски цени за нощувка, на място разбират, че неизвестно защо тарифата е скочила два пъти. На други пък сметката, без предупреждание, допълнително е набъбнала, защото са ползвали шезлонг, чадър и дори кабелна телевизия. В комисията обаче не са получили конкретни оплаквания от туристи. Затова ако сте вбесен потърпевш може да се обадите на тел. 070011122 или във временно разкритите приемни. Така при доказана вина – собственикът на хотела ще отнесе наказание. А от експертите ще разберете и как да си потърсите правата“ .
Председателят на КЗП Дамян Лазаров очаква към края на сезона нарастване на измамите: „Очакваме да се появят повече предлагане на туристически услуги в некатегоризирани обекти и то преди всичко заведения за хранене и развлечения. Тези, които в началото на сезона стояха затворени, сега се опитват да отворят и в рамките на месец, месец и половина да калкулират голяма печалба с малко административни разходи… Очакваме и липса на информация относно категоризирането на туристическия обект.“
Законът предвижда глоба от 1000 до 15 хиляди лева за хотелиерите и ресторантьорите, които тиражират заблуждаваща реклама. А, за които се докаже, че предлагат услуга с по-ниско качество, джобът им ще олекне между 1000 и 10 хиляди лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *