Прогноза: Имотите ще поевтинеят с между 5-8%

Пикът в стойността на жилищата у нас е достигнат и се очаква известна корекция през предстоящите години в цените, смята финансовият консултант и основател на сайта SmartMoney.bg Стойне Василев, коментирайки имотния пазар България пред Вероника Денизова за предаването „В развитие“.Прогноза: Имотите ще поевтинеят с между 5-8%.

Резултат с изображение за имоти

„Ще има корекция в следващите няколко години в цената на жилищата. Не очаквам това, което се случи през 2008 г., когато финансовата криза спомогна за спукването на балона в сектора. Очакванията ми са за спад между 5-8%“, посочи Василев.Прогноза: Имотите ще поевтинеят с между 5-8%.

Традиционно столицата задава тенденциите в това отношение, докато останалите големи градове, като Пловдив, Варна, Бургас и Русе, следват примера с 5-6 месеца закъснение, посочи още експертът.

Земеделската земя от друга страна се движи от свои собствени двигатели, които нямат много общо с жилищата и търговските площи, коментира той.

„Ключова за цената на земеделската земя е културата, която се отглежда на нея. Пшеницата, царевицата, житото – те са все продукти с ниска добавена стойност. Овошките и зеленчуците пък са с висока“, уточни Василев.

Показателят за достъпност на цените в София в края на 2018 г. достигна най-добрата си стойност от края на 2015 насам. Той измерва съотношението на цената жилищата на кв.м. към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м.

През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът е на ниво 1.34, което е по-ниско спрямо достигнатите нива 1.45 – 1.47 по-рано през годината. Това значи, че в края на 2018 г. имотите в София са станали по-достъпни, като това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите.

Това съотношение е далеч под пиковата стойност на коефициента през 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *