Прогнозират до 10% ръст в търсенето на земя

Цената на земеделската земя расте за поредна година – макар и скромно, стойностите през 2016 г. се повишиха, като най-скъпи са нивите в районите на Силистра и Добрич.

Там средната цена за декар се движи между 1200 и 1500 лв., съобщиха за в. „Сега“ от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). В тези региони е най-висока и средната рента – между 65 и 85 лв. за декар.

Малко по-ниски са цените в Северна България, макар че там също нивите се търгуват по-скъпо. В този район сделките са за между 500 и 1000 лв. за декар, а наемите са между 25 и 60 лв. за декар, показва още справката на БАСЗЗ.

В Южна България средната покупна цена е между 500 и 1000 лв., а средна рента е далеч по-малка – между 25 и 60 лв. за декар. Там, където има концентриране на повече от 1000 декара земеделски площи, цените са по-високи, отбелязват експертите. За 2015 г. например средната големина на земеделските парцели в Северна България е около осем декара, а тези в южната част на страната – около пет декара. „Тази раздробеност на обработваемите площи обаче създава проблеми при тяхното управление и обработване“, коментира Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ.

Пред в. „Сега“ той обясни, че е рано да се каже как ще се движи пазарът през тази година, защото активният период за покупка започва след април. „В момента земеделците приключват счетоводството и документите от предходната година и все още търсенето е замряло“, коментира той. Все пак обаче Стайков допусна, че раздвижване на пазара ще има, като търсенето ще се повиши с 5-10%. Ще има и места със застой – слабо търсене се очаква при „по-слабите“ землища като планинските и полупланинските райони на Странджа и Сакар.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *