Прогнозират по-бърз растеж на икономиката

Прогнозират по-бърз от досега очаквания растеж на глобалната икономика през следващата година, тъй като заложените инициативи за по-големи публични разходи могат да катализират бизнес активността, помагайки на световната икономика да се измъкне от настоящия капан на слаб растеж. Това показват анализите на експертите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие / ОИСР/.

В своя нов тримесечен доклад за икономическите перспективи ОИСР потвърди очакванията си за растеж на световната икономика от 2,9% през настоящата година, но вече прогнозира негово ускоряване през 2017 година до 3,3% вместо с 3,2%, според предходен анализ, направен през септември. За 2018 година базираната в Париж организация залага на повишение на глобалната икономика с 3,6 на сто.

След пет години на разочароващо слаб растеж перспективата за световната икономика изглежда по-благоприятна, отбеляза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. Според него основна причина за по-добрата прогноза е очакваното ускоряване на икономическия растеж на САЩ с оглед на планираното от новия американски президент Доналд Тръмп намаляване на данъците и рязко повишение на държавните разходи, което би довело до повишение на БВП на водещата световна икономика с 2,3% през 2017 година при предишна прогноза през септември за растеж с 2,1 на сто. За 2018 година ОИСР залага на ускоряване на американския растеж до 3 на сто, което би представлявало най-добрата икономическа експанзия от 2005 година насам. В същото време базираната в Париж агенция очаква повишение на БВП на САЩ през настоящата година с едва 1,5%, но малко над предишната дори още по-песимистична прогноза за повишение с 1,4 на сто.

ОИСР ревизира слабо нагоре и своите оценки за икономическия растеж в еврозоната и във Великобритания през тази и през следващата година, визирайки факта, че предприетите мерки от страна на Английската централна банка са допринесли за известно отслабване на негативното влияние върху цялата европейска икономика от решението на британците да гласуват за напускане на ЕС.

Според новите прогнози БВП на еврозоната ще нарасне през настоящата година с 1,7% и с 1,6% през 2017 година спрямо септемврийската оценка за растеж съответно с 1,5% и с 1,4%.

В същото време БВП на Обединеното кралство ще се разшири през тази година с 2,0% (при септемврийска прогноза за растеж с 1,8%), преди забавяне на икономическия растеж през следващата година до 1,2% (спрямо предходна прогноза за растеж от 1,0%) на фона на очакваното стартиране на преговорния процес по Brexit до края на първото тримесечие на 2017-а година.

ОИСР направи и малко по-позитивна прогноза за растежа на икономиката на Китай през настоящата година (до 6,7% от 6,5% през септември) и през следващата година (до 6,4% от 6,2%). Организацията също така предполага, че очакваният по-силен внос в САЩ ще допринесе за по-добър растеж на японската икономика и поради това вече залага на повишение на БВП на Япония с 0,8% през тази и с 1,0% през следващата година спрямо предишни прогнози за растеж съответно с 0,6% и с 0,7 на сто.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *