Продават БФБ?

Виенската фондова борса проявява интерес към фондовата борса в София. Засега се водят неформални разговори за придобиването й, съобщи БиТиВи, позовавайки се на австрийския вестник „Виртшафтсблат“.
Борсата във Виена е част от групата на Wiener Boerse заедно с борсите в Прага, Будапеща и Любляна.
По основният показател, по който се измерва мащабът – пазарната капитализация – софийската борса е близо 25 пъти по-малка от виенската.
Дневният оборот на БФБ-София е около 1 милион евро, а на виенската – 200 млн долара.
При евентуална продажба не се очаква търговията да бъде пренесена изцяло във Виена,прогнозира изпълнителният директор на БФБ Иван Такев.
Според него членовете на нашата борса ще придобият достъп до останалите пазари от групата и обратното.
„Пазарът наистина се е свил, но в условията на криза е също така нормално по-агресивните играчи да търсят нови придобивания. В този смисъл интересът може да се обясни и с това – че е много по-евтино да бъде придобит един бизнес“, каза той.
„За вас като участник ще е важно да знаете, че на този пазар оперират и чуждестранни посредници, които могат да създадат по-голяма сигурност при продаване на закупените от вас акции“, заяви още Такев.
Днес министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че правителството предвижда приватизация – пряко или чрез борсата, на дяловете си в електроразпределителните дружества, чиито мажоритарни собственици са ЧЕЗ, E.ON и EVN.
Кабинетът се отказа от първоначално обявеното си намерение „Булгартрансгаз“ – дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг, да стане публично и 20% от него да бъдат пуснати на фондовата борса.
Иван Такев не очаква с евентуална продажба на фондовата ни борса, да се засили натискът от новия собственик държавата да извади на борсата за продажба дялове на атрактивни дружества.

News.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *