Продадоха първата облигационна емисия на Кауптинг Банк

Облигациите са с десетгодишен срок и това е първата емисия в левове на чужда банка (с рейтинг А) пласирана в България. Стойността й е 50 милиона лева. Сделката, структурирана от Сити и ПИБ е с годишен купон от 5,25%. Кауптинг Банк, най-голямата исландска банка, пласира облигациите като част от тяхната облигационна програма (MTN).

Григорий Ананиев, Директор управление „Ликвидност” на Сити обави: „Това е ключова сделка за българския финансов пазар. Българските пенсионни фондове, застрахователни компании, дружества за управление на активи и взаимни фондове бележат голям ръст на своите портфейли. Същевременно на пазара има недостиг на активи с добър кредитен рейтинг. Облигациите на Кауптинг се вместват точно в техния инвестиционен профил”.

Евтим Орманов, Директор управление „Ликвидност” на ПИБ добави: “Това е първата емисия на облигации на чужда банка в левове, което доказва нарастващите интерес и значение на българския пазар. Успешното пласиране на облигациите може да послужи за бенчмарк на доходността на българските и чуждите инвеститори.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *