Продажбите на умни часовници спадна с една трета

Продажбите на умни часовници за второто тримесечие на 2016 г. са намалели с 32%, съобщава CNews, позовавайки се на изследване на IDC. Броят на продадените устройства е достигнал 3,5 милиона. 

Причина е рязкото намаление на продажбите на Apple Watch. За второто тримесечие на 2016 г. Apple е продала 1,6 милиона часовника, а за същия период година по-рано – 3,6 милиона устройства. Намалението е 55%, се отбелязва в анализа на IDC. Независимо от това безусловен лидер на пазара остава Apple Watch, но нейният дял е намалял от 72% до 47%.

Спадът на продажбите се обяснява с факта, че потребителите очакват новия модел watchOS 3, който ще бъде на пазара през есента. Тогава ще бъде обновена операционната система на марката. Очаква се в третото поколение на операционната система Apple да увеличи скоростта на свързване на приложенията и управлението на устройството. 

Прочетете още: Над 213 млн. носими устройства ще бъдат доставени през 2020 г.

Пазарът като цялоВъпреки спада, Apple продължава да държи първото място по брой продадени устройства. Второто място заема Samsung, която през второто тримесечие е реализирала 600 хиляди такива устройства. 
Според анализаторите Apple е единствената от Топ 5 компаниите на пазара с отрицателна динамика за този период. Другите играчи – Samsung, Lenovo, LG и Garmin, са увеличили своя дял от 7% до 16%, от 3% до 9%, от 4% до 8% и от 2% до 4% съответно.

В изследването се отбелязва още, че развитието на пазара на „умни“ устройства се възпрепятства от отсъствието на традиционните марки на водещи производители на часовници. 

В началото на юли шефът на ювелирната часовникарска къща Cartier разкритикува създаването на умните часовници. По думите на Сирил Винерон, швейцарските производители на часовници, произвеждащи умни часовници след Apple, създават умишлено остарели продукти. 

Бъдещето на умните часовнициСпоред скорошен доклад на Ericsson ConsumerLab, посветен на пазара на носими технологии, броят на собствениците на носими устройства сред потребителите на смартфони се е увеличил 2 пъти за последната една година. Най-голям интерес за участниците в изследването представляват не само носимите устройства за мониторинг на здравното състояние, но и устройствата с функции за гарантиране на личната безопасност, като например алармени бутони и персонални локатори информира cio.bg. 

В Топ 5 на най-търсените устройства влизат: бутон за сигнализация при тревога (32%), умни часовници (28%), персонален тракер (27%), персонален идентификатор (25%) и пречиствател за вода (24%).

Според авторите на доклада потребителите очакват бум на пазара на носими усторйства през следващите 5 години.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *