Продажбите на Volkswagen в ЕС оцеляха въпреки скандала с вредните емисии

Продажбите на автомобилният гигант Volswagen оцеляха в Eвропа след разразилия се скандал около вредните емисии на колите на германския производител. През октомври групата е отчела почти незабележим спад от 0,5% на лансираните на пазара возила на годишна база или с малко над 1300 броя надолу, показват данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Най-значителен е спадът при Seat – с 11,4%. През последните седем години брандът натрупа сериозен дефицит от 1,39 млрд. евро, като това показва, че проблемите на испанската марка са от доста време и нямат общо със събитията около групата на Volkswagen през септември.

Леко намаление с 2,6 на сто има при продажбите на Skoda, като през октомври регистрираните нови автомобили от тази марка са 46 854 броя. Почти неусетен е спадът при Volswagen с 0,2 на сто до 136 125 броя.

От друга страна изненадващо или не, най-сериозен ръст от близо 14 на сто през миналия месец е имало на продажбите на луксозните Porshe до 5666 броя. Увеличение е отчетено и при Audi – с 4,1 на сто до 63 565 броя.

Данните на ACEA показват, че има слабо намаление в цената на акциите на групата на Volkswagen. През октомври 2015 г. в сравнение със същия месец на предходната година те са с 0,8% надолу.

По-притеснени обаче трябва да са от Opel Group, тъй като само за година продажбите на бранда Chevrolet са се сринали с 81,1% на годишна база, като през октомври са продадени само 69 броя от тези коли. Намаление има и при Opel с 2% до 67 285 броя коли реализирани на пазара.

На другия полюс са конкурентите на Volswagen от Daimler, които могат да се похвалят с особено голям интерес към техните Smart автомобили. Продажбите им показват рекорден ръст от 215% през октомври, като в Европа са били регистрирани 8878 нови такива коли. Добри резултати имат и моделите Jeep на Fiat Chrysler, като техните продажби са скочили със 74,4 на сто до 7091 броя.

Като цяло повечето автомобилни производители отчитат добри резултати в Европа, което се дължи на засиленото търсене. През октомври 2015 г. регистрираните нови коли са с 2,9% нагоре, като пазарът запазва нарастващата тенденция за 26-и пореден месец. Най-много нови коли през периода са купували в Италия – с 8,6% повече; и в Испания – с 5,3% повече.

Резултатите в България също са обнадеждаващи с ръст от 15,4 на сто на годишна база, като продадените нови автомобили през десетия месец на годината са 1941 броя при 1682 броя през същия период на предходната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *