Производители представиха шоу-дегустация „Здрави и силни от малки“

Производители, членове на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България,  събраха под един покрив водещи специалисти и диетолози в областта на детското хранене на дискусия за здравословното хранене на подрастващите през предстоящия зимен сезон. Сред участниците бяха и представители на Националния център по обществено здраве, Агенцията по храните, ръководители на детски и учебни заведения, родители и производители. Експертите подчертаха, че най-често в детския организъм през зимата липсват витамини и минерали, които намаляват имунитета и го правят податлив на вируси и настинки. Недостигът на някои хранителни вещества в студените дни може да наруши цялостното развитие на подрастващите и да повлияе сериозно както на растежа, така и на нервно-психическото и половото им развитие. „Витамините и минералите в плодовете и зеленчуците регулират обмяната на веществата, предпазват организма от най-ранна възраст от последствията на стреса и въздействието на
мръсния въздух, нездравословните или замърсени храни, инфекциите“, каза д-р Силвия Паскалева, лекар по физикална и рехабилитационна медицина.
Затова членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци имат продукти, подготвена специално за подрастващи и създадени за нуждите на организъм в растеж, който тепърва укрепва и се развива. „Нашето желание е да сме адекватни не просто на пазара, а на потребностите на различни групи от населението и най-вече на нашите деца“, каза изпълнителният директор на съюза Антоанета Божинова. По думите й целта е да се обърне внимание не само на децата, но и възрастните да получат полезна информация за силата и ефекта, който дава храната, създадена от българските производители и преработватели. „Организмите ни са адаптирани най-вече към храната, създадена от плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат на нашите ширини и в нашите климатични условия. Консервираните, изсушени или замразени храни дават онези добри възможности в зимните месеци, които да компенсират недостига на важни витамини и минерали за здравето на подрастващите“, подчерта още Антоанета Божинова.
След експертната част събитието продължи с традиционното детско образователно шоу-дегустация „Здрави и силни от малки“, което представи по по-различен и забавен начин продуктите от консервирани плодове и зеленчуци, произвеждани в България и ползите от включването им в дневното меню на подрастващите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *