Производственият сектор в Китай и Япония се забави през април

Производственият сектор в двете най-големи азиатски икономики допълнително се забави през април, съобщи БНР. Разочароващ резултат, който изисква нови стимули и поставя под натиск САЩ и Европа да се представят по-добре, за да се повиши световния икономически растеж.

PMI индекса за Китай спадна до едногодишно дъно от 49.2 вместо прогнозираните 49.6, което задълбочи слизането под 50, ниво разделящо свиването от растежа. По-лошият резултат поставя под риск растежа в Китай през 2015.

PMI индекса в Япония се понижи от 50.3 до 49.7 през април, тъй като новите поръчки продължиха да спадат, а фабричното производство отчете първи спад след юли 2014. Спадът обаче е малък, а окуражаващото е, че заетостта отново расте. В същото време благоприятния курс на долар/йена продължава да подобрява ценовата конкурентност, което се вижда от съобщенията на компаниите отчитащи десети пореден месец на увеличение на поръчките от чужбина. Данните едва ли ще доведат до действия на ЯЦБ.

В момента всички очакват резултата от еврозоната като прогнозите са за резултат от 54.4, което би било ръст спрямо предишния от 54.0.

В САЩ, очакванията са фабричния сектор да е продължил експанзията и през април макар и с по-бавен темп. Прогнозите са за стойности от 55.5 спрямо 55.7 през март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *