Прокуратурата в Манхатън обвини Ружа Игнатова

Българката Ружа Игнатова и брат й Константин са навъртели за две години печалба от 2,23 милиарда евро от схема за продажба на измамническа криптовалута.

Прокуратурата в Манхатън обяви, че е предявила криминални обвинения към двамата българи, основатели на компанията „OneCoin Ltd“.

Резултат с изображение за ружа игнатова

Според обвинителите зад океана Константин Игнатов (33 г.), който понастоящем ръководи компанията и сестра му Ружа Игнатова (38 г.), която е създател на OneCoin, са подвеждали инвеститорите, обещавайки им големи печалби при нисък риск в схема. Константин Игнатов е бил арестуван миналата седмица в Лос Анджелис. Сестра му пък е в неизвестност от октомври 2017 г. По данни на разследващите е напуснала България с полет на Ryanair за Атина, но след това няма информация за нея.

Срещу Ружа Игнатова са повдигнати пет обвинения. Четири от тях (присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа и пране на пари) се наказват всяко с максимум 20 години затвор, а петото (съучастие в измама с ценни книжа) може да й донесе до 5 години затвор.

Обвинението твърди, че OneCoin има над три милиона участници, които получават комисионни за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата. Голяма част от идентифицираните 1,2 милиарда долара на инвеститорите са били изпрани в поне 21 държави. Според американската прокуратура за две години – до септември 2016 г., компанията на Игнатови има печалба от 2,23 милиарда евро.

Обвиняемите са създали „компания за криптовалута за милиарди долари, основаваща се изцяло на лъжа и измама“, се казва в изявлението на федералния прокурор за Манхатън Джефри Бърман. По думите му „инвеститорите са били лъгани, а обвиняемите са забогатявали“, информира в.Труд.

Според различни източници мрежата уанкойн е обхванала от 2014 г. над 3,3 млн души на 4 континента. Действа на принципа на секта, като се организират презентации в градове по целия свят, на които Посланици продават „образователни пакети“. Участниците научават как да „копаят“ уанкойни, как да търгуват помежду си с тях и какви бонуси ще получават, ако привлекат нови и нови членове. Включването в мрежата става със суми от 1100 евро, а цената на най-скъпите пакети надхвърля 55 000 евро. Посланията на д-р Ружа и нейните съдружници са, че някой ден уанкойнът ще победи биткойнът и всички ще станат милионери от един отбор „Милионер юнайтед“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *