Промени в ОСП ще позволят субсидиране на тютютнопроизводителите

Тютюнопроизводителите ще могат да получават допълнителни средства от идната година, след като Европейският парламент прие промени в Общата селскостопанска политика (ОСП). Одобрения текст, който трябва да премине и през процедури на ратификация, разрешава на страните членки да решат кои селскостопански култури да получават субсидии от ЕС. За страни като България, Полша и Гърция това може да означава насочване на огромни суми към тютюнопроизводителите, отбелязва изданието.
Когато през 2010 г. окончателно изтече срокът на действие на старата система, тютюнопроизводителите в 12 страни от ЕС, включително България, Гърция, Румъния и Италия, обикновено получаваха субсидии на стойност 260 млн. бр. лири. Спирането на субсидиите доведе до свиване на тютюнопроизводството в ЕС. Производителите пък потърсиха начини за диверсификация и нови приложения на насажденията. Българският Институт по тютюна и тютюневите изделия дори създаде нов парфюм, наречен „Тютюн и рози“, за който се надява да постигне голям успех.
Решението на Европейският парламент буди силно недоволство на фона на многобройните кампании срещу тютюнопушенето. Според професор Христо Бозуков, ръководител на Института по тютюна и тютюневите изделия обаче, субсидиите са необходими, за да бъдат защитени 30 000-те регистрирани тютюнопроизводители в страната, която е сред най-големите производители на тютюн в ЕС. „На световния пазар няма достатъчно тютюн. ЕС има нужда от тютюн, а ние имаме условия за производството му“, отбелязва той.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *