Промяна по терлици в наредба нанася удар върху най-тежко болните българи

София /КРОСС/ Промяна по терлици във важната наредба за позитивния лекарствен списък (в него са всички платени от касата и министерството препарати) нанася удар върху най-тежко болните българи, пише в-к „Труд. Става дума за премахване на долния праг – 76 %, от стойността на лекарствата срещу социално значими заболявания, които здравната каса е длъжна да плаща. Преди 6 април т. г. от лечението срещу тежки диагнози като астма, диабет, хепатит, множествена склероза и сърдечна недостатъчност НЗОК трябваше да покрива поне 76%. А максимумът беше 100 процента. Точно така беше записано в наредбата за позитивния лекарствен списък, приета от Министерския съвет през 2007 г.
С поправките от миналия месец обаче текстът за покриването на цената „от 76 до 100%“ се заличава и става „до 100%“. Което означава, че касата, ако реши, може да плаща само 5% от спасителната терапия на тежко болните и инвалидизирани българи.
Втора поправка предвижда нивото на покриване от касата на медикаментите срещу хронични заболявания с голяма степен на разпространение на болестта да не е от „51 до 75%“, а е отбелязано само „до 75%“. Без долен праг.
Трета промяна в нея пък позволява позитивният списък да се ревизира на всеки 2 месеца, т.е. да се орязва плащаната стойност от касата. Преди това можеше да става само 2 пъти годишно.
Чрез корекциите от 6 април т.г. членовете на Комисията по позитивния лекарствен списък биват ограничавани заедно със своите семейства да участват в дейности, свързани и с търговията на дребно с медикаменти. Досега те не можеха да въртят бизнес с търговия на едро и с разработването, производството и маркетинга на лекарства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *