Протест с ниски цени на български домати и краставици

„Качествени български зеленчуци на безценица“ – така български производители обявиха война на дъмпинговия внос на стока от чужбина.

Благодарение на тази практична от гледна точка на потребителите форма на протест, днес оранжерийните производители успяха да продадат за минути своята стока, изложена на едно от големите тържища в страната – край пазарджишкото село Огняново.

Това стана, след като те намалиха цената на краставиците и доматите с 10 стотинки, показа репортаж на НТВ..

Така доматите на борсата се търгуваха по 50 стотинки, а вносните 60, а краставиците бяха по 40 стотинки, докато чуждите са по 70. Същевременно в магазина цените са около 2,50 лв.

Производител твърди, че изхвърлят по 20 тона домати на три днизаради нерегламентирания внос. По думите му доматите от Гърция се продават за по едва 5 цента и властите у нас знаят това. Друг се оплаква, че са теглили по 3-4 млн. лв. от банки за да направят инвестиции.

Производителите заплашиха следващата седмица, в знак на протест срещу орязаните субсидии, да изхвърлят тонове домати по пътищата край Петрич. Тази година парите са намалени пет пъти.

Те поискаха по-строг контрол и по-тежки санкции за търговците по борсите и пазарите, коитозаблуждават потребителите, като обявяват вносната стока за българска.“Искаме да изложим българската стока, българския домат, който е безопасен, а това е най-важното нещо.

Да направи разлика потребителят с евтиния внос, който в момента залива България“, заяви Красимир Кичуков, председател на Асоциацията на оранжерийните производители, без да уточни какво има предвид под „безопасен“.

Не може един домат от 3000 км, откъснат преди 10 дни, да има същите вкусови качества, като родния, обясни все пак той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *