Проф. Атанас Тасев: Тихата революция в енергетиката фактически се състоя

Тихата революция в енергетиката фактически се състоя. Това каза енергийниятекспертпроф. Атанас Тасев в ефира на „Неделя 150” по БНР.

„С въвеждането в действие на Българската енергийна борса беше осъществен целият нормативен и законодателен инструментарен цикъл, за да се постигне една либерализация на електроенергийния пазар. Това са добрите новини”, каза проф. Тасев.

„Лошата новина е, че не трябва да създаваме свръхочаквания, защото борсовата търговия е един доста сложен инструментариум. Фактически ликвидността на борсата е 300 мегавата, а в другите държави този процент е значително по-голям“, допълва той.

„Едновременно с това, тук се търгува в платформа ден напред, докато в другите държави са обхванати т.нар. дългосрочни договори на пазарен принцип. Сега около 14 млрд. киловатчаса в България се търгуват извън борсата, по дългосрочни договори, и всъщност, сега остава постепенно да се обхванат останалите около 16 млрд. Този процес предстои, но като цяло, това е решителната и заключителната крачка в нормативен план“, посочва енергийният експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *