Проф. Владимир Димитров: Кризата в БАН е финансова

Кризата в БАН сега е финансова обясни пред Хоризонт и БНТ проф.Владимир Димитров – научен секретар на академията. Той подчерта, че прогнозата на времето няма да спре да се произвежда, но качеството на работа ще намалее.
“Научните изследвания се водят единствено и само на проектна база, а не от бюджетната субсидия. Бюджетната субсидия, и в рамките на обещаната в края на миналата година 85 милионна субсидия за 2010г., беше достатъчно да държи, както в последните години БАН на едно, както се казва в научната оценка на външните, международни оценителни, ниво на оцеляване.”
Огнян Стоичков от АТАКА – председател на комисията по образование в Народното събрание каза в предаването „Преди всички“ ипоБНТ, че дискусиите тепърва предстоят, но на всяка цена е необходимо усъвършенстване на законодателната уредба за БАН.
„Законът е част от пътя, който трябва да се извърви. Другата част вие сте я поели и вървите по нея бих казал успешно – със структурната реформа, съгласно одитите от миналата година, с атестирането от 1-и юли, с проект за изследователски университет. Всички тези неща аз ги подкрепям и те са в правилна насока, според мен, но следва тези неща, които текат като процеси, вече да дават конкретни резултати.”

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *