Прошко Прошков също иска касиране на изборите в София

Вчера кандидат-кметът на БСП Георги Кадиев също поиска вотът в столицата да бъде обявен за невалиден.
Сред мотивите, посочени от Прошков, който е общинският съветник от ДСБ, са:  нарушаване на принципа за всеобщо избирателно право чрез противозаконните „забранителни списъци” за гласуване, образуването на множество избирателни секции, включващи над 1000 гласоподаватели, нерегламентираното удължаване на изборния ден с един час, недопускане на представители на Синята коалиция до изборните помещения и провеждането на вот в клуб на управляващата партия ГЕРБ и други нарушения.
„Една от истините за тези избори е, че аз не ги спечелих и не очаквам, че дори повторно броене ще размести класирането. Не искам да касирам изборите заради незадоволителния си резултат, а защото като участник в тези избори се чувствам длъжен заради хората, които ме подкрепиха, за хората, които дадоха доверие на другите кандидати, заради онези над 10 000 души, които преживяха кошмара на това да бъдат членове на избирателни комисии или застъпници“, коментира Прошков в изявление по повод жалбата, предаде БГНЕС.
„Толкова много нарушения, брутална намеса на администрацията и политици в изборния процес оставят у всички демократично мислещи хора в София, независимо коя партия и кандидат подкрепят, усещане за несправедливост и кражба. Сега в Кърджали вече броят повторно, но не бива това да се случва само по жалби на ГЕРБ“, допълва той.
Междувременно стана ясно, че Административният съд в София е образувал и две дела по жалби за първия тур на местните избори. И двете дела са по жалби от Политическа партия „Зелените“ и от местна коалиция „ОДС – Общност на демократичните сили“ срещу решенията на Общинската избирателна комисия за избор на кмет и общински съветници в София.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *