Публични компании за имоти в Европа отчитат спад от 44 млрд. евро за 2008 г.

Най-големите публични компании за имоти в Европа са отчели спад в стойността на инвестиционните си портфейли на обща стойност 44 млрд. евро за 2008 г. Това сочат резултатите от проучване, проведено от PropertyEU сред 80 публични компании за имоти на континента.
Това се равнява на стойността на 12% от общия обем на портфейлите на въпросните компании за 2007 г., когато тя се изчисляваше на 377 млрд. евро, пише изданието.
Проучването сочи също, че компаниите значително са свили дейностите по развитие на нови проекти през изминалата година. В най-голяма степен са били засегнати проектите в Централна и Източна Европа поради затрудненото банково финансиране.
Компаниите, включени в проучването, са притежавали активи на обща стойност 345 млрд. евро през 2008 г., което представлява спад от 8,5% в сравнение с края на предходната година.
Проучването илюстрира как секторът на публичните компании за имоти в Европа е отчел значително понижение през 2008 г. със засилване на ефекта на глобалната финансова криза върху пазара на имоти и с намаляването на обема на сделки с имоти поради липсата на кредитиране, се казва в проучването.
Друг анализ на PropertyEU, публикуван наскоро, сочи, че компаниите за имоти са активизирали дейността си по привличане на нови капитали през последните месеци. Десетки публични компании за имоти в Европа, повечето от които във Великобритания, са привлекли над 4,6 млрд. евро свеж капитал от началото на 2009 г., като тази тенденция се очаква да се запази и занапред през годината.

финанси
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *