Пускат от днес технически газ по „Северен поток“

Утре ние ще започнем да инжектираме технически газ близо до Виборг, откъдето започва трасето на Северен поток, посочи Путин пред конгреса на партията „Единна Русия“ в Череповец, Северна Русия.
Техническият газ служи за поставяне на тръбата под налягане, което е ключов етап преди пускането й в експлоатация. Доставките на газ на потребителите трябва да започнат до края на октомври или през ноември, информира още руският премиер.
„Северен поток“ е газопровод дълъг 1223 км, който трябва да бъде изграден по дъното на Балтийско море, транспортиращ газ от Русия до Германия (свързвайки руския град Виборг с германския Грайфсвалд). Целеви пазари за доставки на руски газ чрез „Северен поток“, освен Германия, са Холандия, Франция, Дания и др.
Тръбата по план ще може да пренася 55 млрд. кубични м, като ще има две разклонения. Едното с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра трябва да е готово в края на 2011 година, а второто, отново със същия капацитет – през 2012. Ресурсна база за тръбата е гигантското находище Щокман и Южноруското находище.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *