Пускат 20 месни продукта по нов стандарт „Стара планина“

От началото на август влизат в сила девет утвърдени стандарта за 20 месни продукта от свинско, говеждо и птиче месо, съобщи на пресконференция днес генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.
Сред продуктите, които ще носят наименованието „Стара планина“, са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица, карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси и др.Стандартите ще се доближават най-много до Българския държавен стандарт (БДС), но няма да го заместват и ще са доброволни.
Месните продукти по тях няма да съдържат соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други добавки. В тях няма да се влагат и консерванти.
За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до 5%.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до 2%. Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо – не повече от 3,5%.
Вече са изготвени рецептури за производството, произхода и вида на суровините, от които ще се произвеждат стоките.

С утвърждаването на стандартите се издава и заповед към регионалните директори, които трябва да изискват специални заявления от всички месопреработватели, желаещи да произвеждат марката „Стара планина“.
Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите храни по стандарта.
ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.
Изискванията са разработени от експертния съвет за безопасност на храните към НВМС, съвестно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка.
Йордан Войнов изрази надежда повече месопреработватели да се включат в това производство. Той предложи още от Асоциацията на месопреработвателите да патентоват наименованието „Стара планина“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *