Пуснаха електронна услуга за безработни

Държавна агенция „Електронно управление” пусна нова електронна услуга за безработни граждани, разработена съвместно с Агенцията по заетостта. Услугата позволява приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица.Пускат електронна услуга за безработни.

Регистрацията на безработни може да става напълно по електронен път
(снимка: CC0 Public Domain)

Досега регистрацията беше възможна само в Бюрата по труда

На уеб страницата на услугата гражданите могат по електронен път да заявяват регистрация като търсещи работа, което досега беше възможно само с физическо посещение на Бюро по труда по постоянен адрес.Пускат електронна услуга за безработни.

Резултат с изображение за „Агенцията по заетостта“

След регистрация информацията служебно се предава на Националния осигурителен институт (НОИ), където с решение се определя стойността на предоставяните помощи. Чрез Системата за сигурно електронно връчване НОИ уведомява лицето, подало заявлението, информира technews.bg.

Така се реализира още една електронна административна услуга „от край до край”, която дава възможност за дигитално общуване между гражданите и администрацията.

Резултат с изображение за „Агенцията по заетостта“

През 2019 г. на гише в Бюрата по труда в страната са били подадени 303 019 заявления за безработица, уточниха от ДАЕУ и призоваха гражданите да останат у дома и да работят и общуват онлайн.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *