Путин кара с 240 км/ч болид ”Рено”

Руският премиер Владимир Путин се превъплъти днес в ролята на пилот от „Формула“ 1. Путин „разви“ скорост от 240 км/ч, седнал зад волана на болид „Рено“, по време на неколкочасово каране на писта близо до Санкт Петербург, предаде БТА.

Видимо в настроение, 58-годишният руски премиер се пошегува при настаняването си в пилотската кабина, че е имало „повече място“ в първата му кола – съветски „Запорожец“. „Не лошо като за първи път“, пък бе лаконичният му коментар на излизане от спортния автомобил.

Руските национални телевизии излъчиха кадри с Путин в пилотски комбинезон и с каска, на волана на болид от Формула 1. Една от тях – Ен Ти Ви, показа как той върти обиколки на мокра писта със сравнително ниска скорост.

58-годишният Путин, който е бивш агент на КГБ и има черен колан по джудо, пази спортна линия за своята възраст и въпреки своя напрегнат работен график 10 години след идването си на власт през 2000 г., отбелязва АФП. Руският премиер поддържа имиджа си на силен човек, като през този период управлява изтребител и подводница и дори участва в лов на тигър.

Френската автомобилна група „Рено-Нисан“ прави големи инвестиции в Русия, като има участие в руския гигант в сектора „Автоваз“ (производител на „Лада“), а в екипа й във Формула 1 има руски пилот – Виталий Петров. Тя представи тази седмица спортните си автомобили в Санкт Петербург. Путин, който иска да придаде на Русия всички атрибути на една голяма модерна държава, сключи миналия месец споразумение страната да стане домакин на надпревара от Формула 1. От 2014 г. Русия ще приема кръг от най-престижното автомобилно състезание в Сочи – градът домакин на следващите Зимни олимпийски игри, които ще се проведат през същата година.

Владимир Путин отстъпи през 2008 г. президентския пост на посочен от него наследник – Дмитрий Медведев, тъй като по конституция нямаше право на трети пореден мандат, отбелязва още Франс прес. Той пази ревниво своя имидж на силен човек две години преди следващите президентски избори, на които не изключи възможността да се яви, за да заеме отново своето място в Кремъл. Путин се качи на болида броени часове преди предпоследната надпревара от тазгодишния календар на Формула 1 – на пистата „Интерлагос“ в Бразилия, която може да определи шампиона за 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *