Путин: Русия е близо до глобално споразумение за петрола

Русия се доближава до постигане на международно споразумение за замразяване на добива на петрол, заяви руският президент Владимир Путин.

Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар миналия месец се споразумяха за ограничаване на добива до равнищата от януари, но при условие, че и останалите страни производителки приемат договорката.

На среща с представители на руския петролен сектор Путин отбеляза, че министърът на енергетиката Александър Новак се договаря и на практика се е договорил с партньорите на международния пазар за ограничаването на добива, допълвайки, че по думите на министъра руският бизнес фактически е съгласен с решението, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Към идеята за замразяване на производството са се присъединили страните, добиващи 73 процента от петрола в света и това е „критична маса“, каза от своя страна енергийният министър.

„Дори ако Ирак не се присъедини към ограниченията, те ще бъдат ефективни, а за Иран може да бъде взето индивидуално решение“, посочи Новак. Окончателното решение за стабилизиране на добива ще бъде взето през март, каза той.

Медведев подписа антикризисен план без пълно финансиране

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че е подписал окончателната версия на антикризисен план, изготвен в отговор на срива на петролните котировки, без обаче да е уреден болезненият въпрос за финансирането на мерките в подкрепа на икономическата активност и реформирането на страната, предаде Франс прес.

Руското правителство от няколко седмици работеше по пакет от мерки, докато кризата притиска жизненото равнище на домакинствата и застрашава хиляди работни места.

Медведев съобщи на правителствено заседание за пазара на труда, че вчера е подписал план за икономически действия на правителството за тази година, целящ да гарантира икономическата и социалната стабилност през 2016 година.

Документът, поместен в правителствения сайт, предвижда 120 мерки, разделени в две части: от една страна антикризисни мерки (подкрепа за промишлеността, строителството, трудовия пазар), а от друга страна структурни реформи за развитие на малките и средни предприятия (МСП) и за диферсификация на руската икономика, която в момента силно зависи от течните изкопаеми горива.

Някои от тези мерки обаче са изготвени без източник на финансиране и дори не е посочено колко ще струват.

Изкопаемите течни горива през последните години покриваха половината от постъпленията във федералния бюджет на Русия, съставен за 2016 година при прогнозна цена от 50 долара за барел. От началото на годината обаче черното злато е поевтиняло до около 30 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *