Пчелари настояват за европейска проверка на всички вещества за растителна защита

Европейският орган по безопасност на храните в най-кратки срокове да изследва всички вещества, особено за растителна защита, които застрашават здравето на пчелите. Това е едно от основните предложения за допълнения в доклада на ЕП „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС“, което беше прието на конференция за сектора, организирана от евродепутата Момчил Неков в София, съобщи БТА.

С другите допълнения се призовава ЕК да определи меда и други пчелни продукти като „чувствителни продукти“ и да ги изключи от преговорите за споразумение за свободна търговия. Акцент е било и предложението за пълна забрана на неоникотиноидните пестициди.

Най-големият проблем се състои в разпространението на фалшив мед на вътрешния пазар, което доведе до спадането наполовина на покупната цена на пчелния мед спрямо 2014 година. Това поставя европейските пчелари в безнадеждно положение. Бюджетът на ЕС за пчеларските програми трябва да бъде увеличен с 47,8%, което се равнява на 47 млн. евро годишно. Тези констатации и предложения, залегнали в проекта, са одобрени от присъстващите експерти и производители.

„Предизвикателствата пред сектора у нас са специфични, но днес изградихме позиция с конкретни предложения, които ще бъдат представени и включени в бъдещия официален документ на Европейския парламент“, е заявил Момчил Неков.

На конференцията са били представени и тенденции в сектора у нас – проблемът около обединението в сектора, ролята на дигитализирането и въвеждането на нови технологии като решение в развитието на пчеларството у нас, информира investor.bg.

Ресорната комисия в ЕП се очаква да приеме документа през ноември, а гласуването в пленарна зала ще е в началото на следващата година.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *