Пшеницата достигна рекорда цена на борсите в ЕС

Цените на пшеницата на зърнените борси в ЕС достигнаха рекордни показатели, предаде днес ИТАР-ТАСС. В края на търговията на най-голямата фючърсна борса в ЕС – Юронекст вчера цената на един тон пшеница с доставка през ноември бе 266,75 евро (363 долара). Така ценовият растеж за вчерашната сесия бе 9,75 евро или 3,8 процента. През настоящата година цените на пшеницата вече се повишиха със 75 процента. Вчерашното търсене бе предизвикано от информация за възможно въвеждане на лиценз за износа на пшеница от Казахстан, а също и от очакваните нови мерки за контрол върху износа на зърно от Русия.

Междувременно, базираният в Лондон Световен съвет по зърнените храни съобщи, че запасите от пшеница в стратегическите складове в света са достигнали най-ниско равнище за последните 25 години.

Междувременно на световните пазари за зърно редица страни продължават да правят големи изкупувания на пшеница. Вчера Индия обяви намерението си да придобие допълнително 795 000 тона на цена от 384 – 397,45 долара за тон. Големи партиди в момента купуват Египет и Бразилия, посочва БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *