Пшеницата поскъпва с до 80% до средата на века?

Това каза днес по време на дискусиите по проблемите на водната и продоволствена сигурност на Комитета по наука и технологии в рамките на пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО докладчикът Филип Вител.
През следващите десетилетия загубата на вода, промяната в климата и намалението на възможността за изхранване  на населението могат да бъдат катастрофални проблеми.
В момента 130 държави са принудени да внасят храни, а други 30 не могат да финансират импорта. 13 държави са на ръба на глада, посочи Вител. През 2050 г. населението на земята ще достигне 9 млрд. души, което означава, че всяка година трябва допълнително да се осигурява храна за 81 млн. души, каза той.
Според данни на Световната банка 75% от повишението на цените на храните се дължи на трансфера на реколтата в биоенергия. Пряко влияние върху цените на земеделското производство имат и климатичните промени.
По думите на Вител производителите трябва да се ориентират към изместването на сезоните. Според него са необходими огромни инвестиции в земеделието, особено в Африка. Освен това е трябва да се подобри рандеманът на продукцията и с подходящи технологии той да се утрои.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *