Първанов: Няма логика да се търси квалифицирано мнозинство за данъчни закони

Първанов посочи, че е много важно бюджетният дефицит да бъде на нивото на три процента, които са допустими по европейските норми. Той обаче предложи на финансовия министър да бъде изтеглен проектът за промяна на Конституцията:
Наистина няма никаква логика в това едно правителство да се избира с обикновено мнозинство от 121 души народни представители, а за данъчни закони да се търси квалифицирано мнозинство, да се търси конституционно мнозинство, това наистина предполага вече стъпка към промяна на парламентарния модел – нещо, с което аз не мога да се съглася и мисля, че в екипа на вицепремиера и в мнозинството като цяло трябва да се замислят. Ако те изтеглят този свой проект за промяна в конституцията, мисля, че ще постигнат по-висока степен на съгласие по конкретните техни предложения, мерките относно устройствения бюджетен закон.
Държавният глава изрази безпокойство за ставащото в съдебната система:
Наистина това са сигнали, които трябва да бъдат видяни много внимателно от управляващите, от обществото, защото сигурен съм, че реакции в Европа ще има.
Първанов отказа да коментира кандидатите за президент, но препоръча:
Да не се конфронтират двата подхода, да се търси един баланс, едно съчетание разумно между силата, възможностите, структурите, организацията, която партиите предлагат, и гражданското начало.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *