Първанов: Обществото очаква ефективни инвестиции в социалната сфера

София /КРОСС/ Българският държавен глава Георги Първановдаде висока оценкана последователната подкрепа на Световната банка за извършваните от страната ни структурни и институционални реформи. Това стана на среща днес във Варна с президента на Световната банка Робърт Зелик.
Президентът подчерта, че българското общество очаква силни и ефективни инвестиции в социалната сфера, които да дадат своя принос за социалното включване на младите хора, безработните, ромската общност и други социално чувствителни групи. Българският президент и Робърт Зелик отбелязаха също така възможността Световната банка да подпомогне България за извършването на необходимите реформи и в областта на образованието.

Робърт Зелик заяви, че според Световната банка регионът на Европа и Централна Азия е сред най-силно засегнатите от финансовата криза и все още се възстановява от нея. Той потвърди пред Георги Първанов готовността на Световната банка да подпомогне България за преодоляването на проблема с намаления поток от чуждестранни инвестиции и да съдейства за успешната реализация на ключови за българската икономика инфраструктурни проекти. Робър Зелик посочи също така, че Световната банка и България имат потенциал за установяването на нов модел на сътрудничество, насочен към увеличаване на обема, ефективността и качеството при усвояването на европейските структурни фондове. Във връзка с това президентите Първанов и Зелик приветстваха предстоящото подписване на Меморандум за разбирателство между българското правителство и Световната банка, който следва да очертае рамката на бъдещото двустранно сътрудничество. Робърт Зелик подчерта, че това е споразумение от качествено нов тип – пилотен проект в Европа и важен инструмент в новите взаимоотношения между банката и България.

Обща бе оценката, че желанието за разширяване на обхвата на партньорството между България и Световната банка следва да залегне в цялостна стратегия за сътрудничество, в която ясно да бъдат посочени ангажиментите на двете страни, както и приоритетите, по които страната ни ще търси съдействие от Световната банка. Георги Първанов подчерта, че чрез новото стратегическо сътрудничество България ще се стреми към повече прагматизъм и към по-бързото приобщаване на страната ни към по-развитите страни-членки на ЕС, в съответствие с целите на инициативите „Европа 2020“ и „България 2020“.

Еврокомисарарят Кристалина Георгиева посочи, че дълго отлаганите реформи от европейските страни в здравеопазването, социалните и пенсионните системи сега се осъществяват, което налага България също да извърши тези необходими реформи, с което да се ускори възстановяването на българската държава и икономика от негативните последици от световната финансова и икономическа криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *