Първа инвестиционна съдружник с Ковачки

Шефовете на банката и бизнесменът свързани с кипърска офшорка, купила „Юрий Гагарин БТ“

Шефовете на Първа инвестиционна банка и Христо Ковачки са сред новите собственици в „Юрий Гагарин-БТ“. Те са свързани с „Баранко“ ЕООД, която е официалният купувач на фабриката за цигарени опаковки. Името бе обявено в седмичния бюлетин на Централния депозитар.

Сделката бе осъществена преди седмица на фондовата борса, като цената за мажоритарния и миноритарния пакет достигна общо над 32 млн. лв.

Купувачът е 100% собственост на кипърската офшорка „Баранко Ко Лимитид“.

Още веднага след сделката се заговори, че собственици са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които са акционери в Първа инвестиционна. Посредник по сделката бе Първа финансова брокерска къща, която също има дял в трезора.

Името на Ковачки често е свързвано с това на ПИБ. Тя е банката, чрез която той финансира почти всичките си приватизационни сделки. Тук връзката е и пряка. Управител на „Баранко“ ЕООД е Любомир Иванов Тодоров, който е и в управата на ТЕЦ „Марица 3“.

Централата е на фирми на Ковачки, а 2% от нея притежава и ПИБ, според информационната система „Дакси“. На телефоните на „Баранко“ ЕООД обясниха, че Тодоров единствен може да даде подробности за сделката за цигарената фабрика, но отсъства от офиса.

От 28 септември управител на кипърското дружество е Владимир Бонев, шеф на „Софияленд“, според информация в наш седмичник. Неговото име също се свързва с тези на Минев и Мутафчиев. По неофициални данни в банката са заложени част от активите на увеселителния парк. Вчера Бонев не отговаряше на мобилния си телефон.

Невена Мирчева

–––––––––––––––––––––––––––

Частният собственик на печатницата ще има задължението за срок от 3 г. да произвежда определено количество опаковки за цигарените фабрики на „Булгартабак“. Преференции в цената обаче не са предвидени, така че холдингът може да избере и друг доставчик. Засега няма да има негативни последици от това, че купувачът е офшорка, обясни за „Стандарт“ директорът на „Булгартабак“ Христо Лачев. Другите кандидати, сред които и стратегически инвеститори от бизнеса с опаковки, са били готови да платят доста по-ниски цени – между 8 и 10 млн. евро, за пакета от „Юрий Гагарин-БТ“. Те не участваха на аукциона на борсата миналия вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *