Нощното метро на Лондон: 500 000 работни места, 6,4 млрд. приходи

Лондонските транспортни власти най-после отговориха на изкючително голямата нужда от нощно метро, тъй като през уикендите броят на пътниците се е увеличил със 70 процента от 2000 г. насам.

Очаква се постъпленията от новата транспортна услуга да бъдат от порядъка на 6,4 милиарда паунда до 2030 г., като бъдат разкрити и 500 000 нови работни места. Първото нощно метро в Лондон стартира днес три години след оповестяването на плановете.

Влаковете ще се движат в петък и събота през нощта, като в началото това ще бъде само по две от линиите – „Виктория“ и „Сентрал“. Проектът трябваше да стартира през септември 2015 г., но поради серията от стачки по повод на заплащането се наложи отлагане с близо година. Лондонските транспортни власти съобщиха, че има изключително голяма нужда от нощно метро, тъй като през уикендите броят на пътниците се е увеличил със 70 процента от 2000 г. насам. Очаква се постъпленията от новата транспортна услуга да бъдат от порядъка на 6,4 милиарда паунда до 2030 г., като бъдат разкрити и 500 000 нови работни места.

От есента на денонощен режим ще преминат още три линии: „Джубили лайн“, „Нортърн лайн“ и „Пикадили лойн“. Администрацията на лондонската подземна железница смята, че когато на новия режим заработят всичките пет линии, общата натовареност ще бъде около 200 хиляди пътници. Основната част от тях ще бъдат работещите на смени като медсестри и  охранители, туристи и любителите на силните изживявания /на снимката/ по нощните заведения на английската столица.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *